Feyenoord-Ajax: wie volgt het spoor van PSV?

Giovanni Van Bronckhorst © Belga

Feyenoord en Ajax spelen zondag in de Klassieker om hun titelkansen veilig te stellen.

Aangezien we er gemakshalve van uitgaan dat het team van Phillip Cocu zondag in het eigen Philips Stadion afstand kan nemen van Heracles en de kloof na amper acht speeldagen al vijf punten bedraagt met de naaste achtervolgers Feyenoord en Ajax, dan ken je snel het belang van deze affiche.

Terwijl Feyenoord afgelopen dinsdag nog verloor in groep F van de Champions League tegen Sjachtar Donetsk (1-2) en daar na drie wedstrijden puntenloos onderaan bengelt, konden de rivalen uit Amsterdam zich in alle rust voorbereiden op de topper van de negende speeldag.

De ploeg van Giovanni van Bronckhorst kan echter een geldig excuus inroepen voor zijn status op het kampioenenbal: een ongekend zware poule, met ook nog Manchester City en Napoli. Die staan, net als Sjachtar Donetsk, op kop in hun nationale competitie. Maar Feyenoord wil die Europese tegenslagen graag snel van zich afspelen.

De Rotterdammers willen wat kleur krijgen in de grijze tijden die ze dit seizoen beleven. Een belangrijke pijler daarbij is de terugkeer uit blessure van Nicolai Jørgensen. Tegen Donetsk stond hij voor het eerst in vijf weken weer aan de aftrap. De Deense prijsschutter is iemand die voorop gaat in de strijd, fungeert als aanspeelpunt, rukt op over de flanken en schiet waar hij kan. Ook Sofyan Amrabat vertolkt een voortrekkersrol in het powervoetbal dat Feyenoord graag brengt.

Een geheel ander geluid weerklinkt bij Ajax, waar trainer Marcel Keizer na veel gepuzzel eindelijk klaar lijkt om de stukjes bij mekaar te leggen. Deze affiche wordt dan ook als een belangrijke waardemeter bestempeld.

De volledige spelersgroep is opnieuw topfit, waardoor zich een luxeprobleem stelt. Enkel op één of twee posities moet Keizer nog keuzes maken, na de terugkeer van Daley Sinkgraven en Benjamin van Leer. Tegen Sparta kon hij het zich bijvoorbeeld permitteren om Justin Kluivert en Frenkie de Jong niet van de invallersbank te moeten halen.

Momenteel heerst er een hype rond David Neres, de 20-jarige Braziliaan die in januari voor 12 miljoen euro overkwam van São Paulo en die al vier keer scoorde in zes duels. Door zijn loopacties bloeit ook Hakim Ziyech verder open. Kan Neres zijn waarde ook bewijzen in De Kuip?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier