FIFA-baas Blatter hevig geëmotioneerd bij herverkiezing

© Reuters

Een hevig geëmotioneerde Sepp Blatter beloofde bij zijn herverkiezing beterschap na de reeks van schandalen die de FIFA teisteren. Blatter pinkte meer dan één traantje weg.

Sepp Blatter is midden in een reeks schandalen verkozen om een vierde termijn van vier jaar vol te maken als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. De 75-jarige Zwitser was na het afhaken van de Qatarees Mohammed Bin Hamman de enige kandidaat om zichzelf op te volgen.

Blatter, die zelf midden in het oog van de storm stond, reageerde erg emotioneel op zijn herverkiezing en beloofde om de problemen rond de voetbalbond aan te pakken. “We gaan de FIFA weer op de juiste koers brengen. We moeten een transparante organisatie zijn. Het zal even tijd nodig hebben, maar ik weet zeker dat het gaat lukken. Daarvoor zijn we sterk genoeg. In dit project wil ik de kapitein van het schip zijn. De verantwoordelijkheid komt dus bij mij te liggen, maar zonder jullie steun kan ik niet slagen”, aldus Sepp Blatter in zijn aanvaardingsspeech.

Laatste ambtstermijn

Op het 61e FIFA-Congres in het Zwitserse Zürich werd de Zwitser herkozen met 186 stemmen achter zijn naam. In totaal mochten 203 leden van het Uitvoerend Comité hun stem uitbrengen. Blatter staat al sinds 1998 aan het hoofd van de Wereldvoetbalbond en begint binnenkort aan zijn vierde en laatste ambtstermijn.

Corruptieschandaal

De FIFA krijgt de afgelopen weken aanhoudende kritiek op de gang van zaken bij de Wereldvoetbalbond. Na een corruptieschandaal rond de voorzittersverkiezing zijn al twee leden van het Uitvoerend Comité geschorst, waaronder de voorzitter van de Aziatische voetbalbond Mohamed Bin Hammam die zijn kandidatuur bij de voorzittersverkiezing vorig weekend introk.

Ook over de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar bestaan er nog heel wat twijfels. De Duitse bond vroeg woensdagmorgen om de toekenning van dat WK aan Qatar opnieuw te onderzoeken.

Harde hand

Blatter zelf wordt dan weer beschuldigd door Jack Warner, de geschorste FIFA-vicevoorzitter en voorzitter van de Noord- en Centraal-Amerikaanse Confederatie Concacaf. Volgens hem zou Blatter een miljoen dollar aan de Concacaf geschonken hebben.

Sepp Blatter leidt de FIFA al sinds 1998 met de harde hand. De opvolger van de Braziliaan Joao Havelange voerde heel wat veranderingen door in het internationale voetbal, maar zijn stugge houding leverde hem ook heel wat tegenstanders op. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier