FIFA-baas Sepp Blatter bevestigt kandidatuur voor vijfde termijn

© Reuters

Sepp Blatter bevestigt dat hij kandidaat is om zichzelf volgend jaar op te volgen aan het hoofd van de Wereldvoetbalbond FIFA. De 78-jarige Zwitser leidt de FIFA sinds 1998 en gaat voor een vijfde termijn.

Blatter maakte het nieuws bekend in een videoboodschap die op het voetbalcongres Soccerex in Manchester werd uitgezonden. Eind deze maand zal hij het Uitvoerend Comité tijdens de volgende vergadering van het bestuursorgaan (op 25 en 26 september) officieel op de hoogte brengen van zijn plannen.

‘Ik beschouw het als een kwestie van respect om dan tegen de voetbalfamilie te zeggen: ja, ik zal kandidaat zijn.’

1974

Blatter volgde in 1998 Joao Havelange op, de Braziliaan die hem in 1974 had binnengeloodst bij de FIFA als zijn rechterhand. Hij werd, ondanks een resem schandalen rond zijn figuur en de FIFA, steeds herkozen in 2002, 2007 en 2011.

De nieuwe verkiezing is in mei 2015. Als Blatter op zijn 79e herkozen wordt, dan zal hij dus bijna een halve eeuw zijn stempel op het internationale voetbal hebben gedrukt.

Platini

Eind vorige maand maakte Michel Platini, die werd beschouwd als zijn belangrijkste uitdager, bekend dat hij geen kandidaat zal zijn. De Fransman blijft liever UEFA-voorzitter. Eerder had Platini aangekondigd dat hij Blatter niet zal steunen voor een vijfde mandaat.

Voorlopig moet Blatter alleen rekening houden met voormalig FIFA-bestuurder Jérôme Champagne, een 55-jarige Fransman. Die lijkt evenwel kansloos tegen de almachtige Blatter. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier