FIFA-congres even opgeschrikt door bomalarm

FIFA-voorzitter Sepp Blatter © AFP

Het 65e FIFA-congres, waar vrijdagnamiddag een nieuwe president verkozen moet worden, is opgeschrikt door een bommelding.

“We hebben niets gevonden en het congres kan doorgaan”, aldus secretaris-generaal Jérôme Valcke. “We kregen een anonieme melding dat er een bom in de zaal zou liggen. We hebben de dreiging geanalyseerd en met de organisatoren besloten om de zaal tijdens de middagpauze te onderzoeken. We hebben er niets aangetroffen en het congres kan dus doorgaan”, verklaarde Valcke.

Het congres werd om 13u40, tien minuten later dan voorzien, gewoon voortgezet. Even voor aanvang van de middagpauze (12u) had de politie van Zürich bevestigd dat er een bomalarm was binnengekomen. De aanwezige pers werd aangespoord de zaal te verlaten met het excuus dat er moest schoongemaakt worden.

Voor de afgevaardigden van de 209 nationale federaties stond er tussen 12u en 13u30 een middagpauze op het programma, zij waren sowieso niet aanwezig in de zaal. Bij hun terugkeer werden ze door de lokale brandweer wel even tegengehouden, maar met tien minuten vertraging kon het congres dan toch hervat worden.

‘Rare sfeer’

Huidig FIFA-voorzitter Sepp Blatter gaat op zijn 79e voor een vijfde mandaat aan het roer van de Wereldvoetbalbond; die de voorbije dagen in een storm terecht was gekomen na de zoveelste verdachtmakingen rond corruptie. De Zwitser riep op tot ‘eendracht om de problemen aan te pakken’.

“Dit congres gaat in een rare sfeer van start, de gebeurtenissen van woensdag hebben voor een ware storm gezorgd. Laten we de wereld tonen dat we de FIFA kunnen leiden”, aldus Blatter, die het in de verkiezingen opneemt tegen de Jordaanse prins Ali Bin al-Hussein.

De naam van de nieuwe voorzitter wordt tussen 16u30 en 19u30 verwacht.

Het congres werd eerder op de ochtend al verstoord door twee pro-Palestijnse betogers, die de uitsluiting van Israël uit de FIFA eisten. Zij werden echter snel uit de zaal gezet. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier