FIFA-corruptie: ook Zuid-Afrikaanse politie start onderzoek

Fikile Mbalula © Belga Image

De Zuid-Afrikaanse politie gaat onderzoeken of de nationale voetbalbond smeergeld heeft betaald om het WK 2010 binnen te rijven.

Een gespecialiseerde eenheid, de zogenaamde Hawks, heeft een vooronderzoek geopend, zo bevestigde een woordvoerder. ‘We bekijken de zaak en starten een vooronderzoek. Daarna zullen we bepalen of het een volwaardig en formeel onderzoek wordt.’

Smeergeld

De Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch maakte vorige week bekend dat het Amerikaanse gerecht de FIFA er onder andere van verdenkt te hebben gesjoemeld met de toewijzing van het WK voetbal in 2010 aan Zuid-Afrika. ‘In het toewijzingsproces hebben machthebbers bij de FIFA, zelfs voor zo’n historisch evenement (het eerste WK op Afrikaanse bodem, nvdr.) smeergeld gebruikt om de beslissing te beïnvloeden’, verklaarde Lynch.

De Zuid-Afrikaanse minister van Sport Fikile Mbalula ontkende woensdag dat zijn land 10 miljoen dollar heeft betaald aan de Caraïben om stemmen te kopen voor het WK 2010.

Gewezen FIFA-kaderlid Chuck Blazer gaf dan weer toe dat hij en anderen smeergeld hebben gekregen in ruil voor stemmen voor het WK 1998 (in Frankrijk) en 2010.

Australië

Eerder op de dag raakte ook al bekend dat de Australische politie een onderzoek is gestart op basis van vermoedens dat er gesjoemeld is met fondsen van de Australische kandidatuur voor het WK 2022. De speurders richten zich op een donatie van 500.000 dollar die de Australiërs overmaakten aan de CONCACAF, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben. Dat geld was bedoeld voor de financiering van een opleidingscentrum in Trinidad & Tobago maar verdween volgens de Australische bondsvoorzitter Frank Lowy in de zakken van de erg omstreden ex-FIFA-vicevoorzitter Jack Warner. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier