FIFA: ‘Gebruik fairplay-ranglijst wordt na WK geanalyseerd’

© Belga Image

Wereldvoetbalbond FIFA heeft verdedigt het gebruik van de fairplay-ranglijst, die doorslaggevend is wanneer teams met gelijke punten en identiek doelpuntensaldo ook evenveel goals gemaakt hebben, verdedigd.

‘We zullen de regeling na het toernooi analyseren, maar zien geen reden om te veranderen’, verklaarde Colin Smith, competitiedirecteur bij de FIFA.

Het gebruik van de fairplay-ranglijst is omstreden, en het is niet zeker of de FIFA de regeling behoudt voor het WK van 2022. ‘We zullen na Rusland het bilan opstellen’, zei Smith. ‘Dan zal duidelijk worden of er veranderingen moeten komen, al acht ik die nu niet nodig. Wat we zeker willen vermijden is dat een loting moet plaatsvinden. We vinden dat teams zich op basis van prestaties op het veld moeten kwalificeren.’

De fairplay-ranglijst, voor het eerst in werking dit toernooi, moest gebruikt worden om in groep H Japan en Senegal te scheiden. Beide teams hadden evenveel punten (4), identiek doelpuntensaldo (0) en hetzelfde aantal gescoorde goals (4). De Senegalezen kregen echter twee gele kaarten meer waardoor ze meer strafpunten hadden en achter Japan op de derde plaats eindigden. Japan treft in de achtste finales België.

Het criterium zou ook van toepassing zijn geweest om de strijd om poulewinst in groep G te beslechten, als de partij tussen Engeland en België op een gelijkspel was geëindigd. De Rode Duivels wonnen de match met 1-0 en pakten zo de poulewinst.