FIFA gevraagd om voorzittersverkiezing uit te stellen

© EPA

Volgens de Engelse voetbalbond FA is een herbenoeming van huidig voorzitter Blatter nu niet gepast wegens het corruptieschandaal dat de FIFA in de greep houdt.

De Engelse voetbalbond FA vraagt dat de Wereldvoetbalbond FIFA de voorzittersverkiezing van woensdag uitstelt. Ook moet een onafhankelijke partij worden aangesteld die aanbevelingen doet voor een beter bestuur van de FIFA. Dat zegt FA-voorzitter David Bernstein in een persbericht, meldt de BBC.

Huidig voorzitter Joseph Blatter (75) is woensdag de enige kandidaat om zichzelf op te volgen voor een vierde en laatste ambtstermijn. Maar volgens de FA is een herbenoeming van de Zwitser op dit moment niet gepast wegens het corruptieschandaal dat de FIFA sinds enkele dagen volledig in de greep houdt.

Het bestuur van de FA deed dinsdagochtend aan de andere leden een oproep om het verzoek tot uitstel te ondersteunen.

Corruptie

Het gerommel binnen de FIFA bereikte afgelopen weekend een hoogtepunt toen de Qatarees Mohamed Bin Hamman zich in de nacht van zaterdag op zondag terugtrok als kandidaat-voorzitter van de FIFA.

Een dag later bleek dat hij door de ethische commissie van de FIFA voorlopig werd geschorst. De 62-jarige zakenman wordt beschuldigd van corruptie, maar ontkent de aantijgingen.

Ook Sepp Blatter zelf werd beschuldigd van corruptie, maar hij werd door de ethische commissie vrijgesproken.

De FA liet half mei al weten dat het zich bij de verkiezing van woensdag afzijdig zou houden. “De gebeurtenissen van de laatste dagen versterken onze positie nog en we roepen de FIFA en andere federaties op om ons initiatief te steunen,” aldus Bernstein. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier