FIFA houdt zoon Preud’homme aan de kant

© EPA

De wereldvoetbalbond onderzoekt of het Twente eigenlijk niet om Guillian te doen was en het er vader Michel bij nam.

Samen met de trainer verhuisde het hele gezin Preud’homme naar Oldenzaal, een gemeente in de Oost-Nederlandse landstreek Twente. Dochter Megan gaat naar een dansschool in Enschede, waar ze onderwijs combineert met een dansopleiding.

Zoon Guillian voetbalt. De centrale verdediger wordt achttien in januari en behoort tot de A1-selectie van FC Twente. Alleen, voetballen doet hij nauwelijks, op af en toe een vriendschappelijk partijtje na.

Dat komt omdat de wereldvoetbalbond FIFA hem nog altijd niet heeft vrijgegeven. Guillian is dus niet speelgerechtigd.

“KV Mechelen, zijn vorige club, maakt geen enkel probleem”, zegt vader Michel in Sport/Voetbalmagazine. “Het ligt aan de FIFA. Hij is hier omdat zijn vader hier komt werken, maar bij wijze van grap hebben ze er al van gemaakt dat Twente eigenlijk de zoon heeft gekocht en de vader een job aangeboden.”

De trainer kan erom lachen, maar de grap is bittere ernst. Internationale transfers onder de achttien jaar zijn in principe verboden.

De FIFA onderzoekt – inmiddels al bijna een half jaar – of er geen sprake is van ‘kidsnapping’. Anders gezegd: of het Twente eigenlijk niet om Guillian te doen was en het er vader Michel bij nam.

Guilian Preud’homme moet nu bewijzen dat hij slechts op amateurbasis bij Twente voetbalt en een normale schoolopleiding geniet.

“Maar hij had zijn school net beëindigd,” zegt vader Michel, “vroeger dan iedereen, omdat hij van mij een jaar kreeg om alleen te voetballen. We hebben hem nu toch in een school ingeschreven.”

“Die documenten stuurden we op naar de FIFA, maar we kregen alles terug met de vraag het in het Engels te vertalen. Wat een bureaucratie! Hij mag nu al zes maanden niet voetballen en we horen niets. Ik denk dat ons dossier telkens weer onderaan de stapel verdwijnt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier