FIFA kondigt plannen aan voor WK voetbal om de twee jaar

Arsène Wenger © Belga Image

De technische adviesgroep van Wereldvoetbalbond FIFA heeft officieel het voorstel gelanceerd om het WK voetbal om de twee jaar te organiseren.

Het idee deed de voorbije periode al het nodige stof opwaaien en kreeg heel wat kritiek.

Arsène Wenger, hoofd voetbalontwikkeling bij de FIFA, gaf donderdag tijdens een persconferentie meer uitleg. ‘Wat we voorstellen, is een reorganisatie van de toernooien van de verschillende confederaties’, zei de voormalige topcoach, die eerder in Doha een ontmoeting had met een aantal grote namen uit de voetbalwereld over de kwestie, zoals voormalig Duits bondscoach Jürgen Klinsmann.

Wat houdt het voorstel in?

Volgens het voorstel zouden de wijzigingen aan de kalender ingaan na het WK van 2026 in de Verenigde Staten, Canada en Mexico, waaraan voor het eerst 48 landen deelnemen.

In 2027 zouden dan de toernooien van de verschillende confederaties worden georganiseerd, zoals het EK, dat volgens de huidige planning pas in 2028 weer op de kalender staat na de editie van 2024 in Duitsland.

In 2028 zou dan opnieuw een WK worden gespeeld.

In mei gaf de FIFA op een congres het startsein voor een haalbaarheidsstudie voor een tweejaarlijks WK, op initiatief van Saoedi-Arabië. Het FIFA-plan kreeg steun uit onder meer Afrika.

Weerstand

In Europa is er echter enorm veel weerstand. De European Leagues, de belangenvereniging van tal van nationale voetbalcompetities in Europa, meldden uitgerekend donderdag zich tegen het FIFA-idee te verzetten om van het WK in de toekomst een tweejaarlijks toernooi te maken.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin liet al weten ‘zwaar verontrust’ te zijn over zulke FIFA-plannen.