FIFA-leden verrijkten zichzelf met 71 miljoen euro

De intussen ex-FIFA-voorzitter Sepp Blatter © Reuters

Sepp Blatter, Jerome Valcke en Markus Kattner beloonden zichzelf gedurende vijf jaar met WK-bonussen en loonsverhogingen.

Het Zwitserse gerecht heeft bevestigd dat speurders zijn binnengevallen in de hoofdzetel van de FIFA in Zürich. De huiszoeking zou kaderen in het onderzoek naar de voormalige FIFA-voorzitter Sepp Blatter en secretaris-generaal Jérôme Valcke. De speurders hebben documenten en telefoongegevens in beslag genomen voor analyse.

Er loopt sinds vorig jaar een onderzoek naar Blatter en Valcke, die ervan verdacht worden gefraudeerd te hebben tijdens hun ambt bij de Wereldvoetbalbond. Hoewel beide bobo’s hun onschuld blijven volhouden, heeft de ethische commissie van de FIFA Blatter en Valcke respectievelijk zes en twaalf jaar geschorst.

De speurders doorzochten ook het bureau van Markus Kattner, de Duitse secretaris-generaal ad interim die vorige maand werd ontslagen. Het gerecht verdenkt hem van nalatigheid in enkele financiële dossiers.

WK-bonussen

De FIFA voerde zelf ook een intern onderzoek waaruit bleek dat Blatter, Valcke en Kattner de afgelopen vijf jaar met hun drieën 79 miljoen Zwitserse francs (71 miljoen euro) doorgesluisd hebben naar hun persoonlijke rekeningen. Zo zouden ze hun salaris jaarlijks verhoogd hebben en zichzelf WK-bonussen en steekpenningen uitgekeerd hebben.

Blatter, Valcke en Kattner beloonden zichzelf bijvoorbeeld met meer dan 20 miljoen aan premies na het WK in 2010, zonder dat dat in hun contract vermeld stond. Ook zouden Valcke en Kattner exuberante ontslagvergoedingen in hun contract opgenomen hebben. De FIFA laat weten dat zulke zaken in strijd zijn met de Zwitserse wetgeving en daarom onderzocht worden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier