FIFA-official Scala dient ontslag in: ‘Verbijsterd over tenietdoen deel hervormingen’

Domenico Scala © Reuters

Domenico Scala, die toezicht houdt op het functioneren van de FIFA, heeft zijn ontslag gegeven om te protesteren tegen maatregelen die volgens hem de onafhankelijkheid van zijn commissie ondermijnt.

Domenico Scala, de voorzitter van de auditcommissie die toezicht houdt op het functioneren van de FIFA, heeft zaterdag zijn ontslag gegeven. De Zwitser protesteert op die manier tegen een maatregel van de nieuwe FIFA-voorzitter Gianni Infantino, die volgens hem de onafhankelijkheid van zijn commissie ondermijnt

.

Het ontslag van Scala komt een dag na het 66e FIFA-congres in Mexico-Stad. Daar werd een besluit aangenomen dat de raad van bestuur van de FIFA de macht geeft om zelf te kiezen wie er in de verschillende onafhankelijke commissies zal zetelen. “Een dergelijke maatregel ontneemt de comités hun onafhankelijkheid”, laat Scala optekenen in een communiqué.

“Met als gevolg dat een gezond functioneren van de FIFA onmogelijk is. Ik ben verbijsterd over deze beslissing die een deel van de huidige hervormingen tenietdoet.”

Maar FIFA-baas Infantino ziet het probleem niet. “Het besluit is niet in strijd met de onafhankelijkheid van de comités”, aldus de Zwitser. “Het zorgt net voor een zekere soepelheid dat de raad zelf kan bijsturen waar nodig. De maatregel is bovendien democratisch verkozen.” (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier