FIFA onderzoekt mogelijke stemafspraken Spanje, Portugal en Qatar

© EPA

Spanje en Portugal worden ervan verdacht illegale afspraken te hebben gemaakt met Qatar over het uitwisselen van stemmen.

De Wereldvoetbalbond FIFA is een onderzoek gestart naar de gezamenlijke kandidatuur van Spanje en Portugal voor de organisatie van het WK 2018. Beide landen worden ervan verdacht illegale afspraken te hebben gemaakt met Qatar over het uitwisselen van stemmen.

Miguel Angel Lopez, de directeur van het Spaans-Portugese organisatiecomité, bevestigt het onderzoek, maar ontkent de beschuldigingen. “Er bestaat geen akkoord met een ander land,” zei hij donderdag.

Vier kandidaten

Spanje en Portugal willen, net als België en Nederland, samen het WK 2018 organiseren. Rusland en Engeland zijn elk apart kandidaat. Qatar is een van de landen die naar de organisatie van het WK 2022 dingen.

Door onderling stemmen uit te wisselen, zouden de betrokken landen een voordeel krijgen ten opzichte van de andere kandidaten.

Het Uitvoerend Comité van de FIFA bepaalt op 2 december in het Zwitserse Zürich waar de WK’s in 2018 en 2022 worden gehouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier