FIFA-topman excuseert zich voor ’trap onder de kont’

© Reuters

FIFA secretaris-generaal Jérôme Valcke excuseert zich in een open brief bij het Braziliaanse volk.

In een brief verontschuldigt de FIFA-topman zich bij het Braziliaanse volk voor zijn uitlatingen. Zijn verklaringen leidden tot een storm van protest zodat de Fransman nu een mea culpa slaat. Een adviseur van de Braziliaanse president noemde hem “een nietsnut met een grote bek”. De Brazilianen vroegen een vervanger aan voor Valcke omdat “er met hem niet meer gewerkt kan worden”.

Reacties zijn flauw en kinderachtig

Valcke reageerde op zijn beurt dan weer dat de reacties “erg flauw” en “kinderachtig” waren. Hoewel hij zijn sneer niet terugneemt, deelde hij het volgende mee. “Ik betreur ten zeerste dat een onjuiste interpretatie van mijn commentaar zoveel ophef veroorzaakte. In het Frans betekent een ’trap onder de kont’ enkel dat het tempo moet worden opgedreven. Jammer genoeg is deze uitdrukking in het Portugees vertaald geweest in veel sterkere bewoordingen.”

Valcke’s kritiek

Valcke was erg kritisch voor het organisatiecomité van de Wereldbeker 2014 en zei: “Het gaat niet vooruit. Ze hebben een trap onder hun kont nodig. Het is tijd om aan het werk te gaan. De bouw van de stadions loopt niet meer op schema, het transport lijkt nergens naar en in bepaalde steden zijn er te weinig hotels.” In elk geval gaat zijn reis naar Brazilië op 12 maart gewoon door. (SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier