FIFpro klaagt zaak-Sneijder aan

© IMAGEGLOBE

De belangenvereniging voor profvoetballers, FIFpro, klaagt de zaak-Sneijder aan. De Nederlandse middenvelder geraakte bij Inter op een zijspoor nadat hij geen nieuw (slechter) contract wilde tekenen.

De belangenvereniging voor profvoetballers, FIFpro, klaagt de zaak-Sneijder aan. De Nederlandse middenvelder geraakte bij Inter op een zijspoor nadat hij geen nieuw (slechter) contract wilde tekenen.
Maar liefst 116 wedstrijden werkte de Nederlandse international Wesley Sneijder (28) al af sinds hij in 2009 Real Madrid verruilde voor de Italiaanse topclub Inter. Bij de blauw-zwarten veroverde de creatieve middenvelder sindsdien zes prijzen en maakte hij 22 doelpunten.

Sinds enige tijd zit er echter een serieuze kink in de kabel tussen de clubleiding en de profvoetballer, aangezien hij niet aan spelen toekomt.

De reden? Sneijder voelt er niets voor om zijn huidige overeenkomst – ter waarde van circa zes miljoen euro per jaar – in te ruilen voor een nieuwe verbintenis, waar hij veel slechter uitkomt.

Sulejmani en Llorente

Bij Ajax komt de Servische international Miralem Sulejmani niet meer voor in de plannen van coach Frank de Boer, omdat de flankaanvaller zijn nieuwe aanbieding niet wenst te tekenen. In het geval van de miljoenenaankoop van 2008 – toen overgenomen van Heerenveen – lijkt een transfer tijdens de winterstop de enige oplossing.

Met Fernando Llorente, de felbegeerde Spaanse international van Europa Leaguefinalist Athletic Bilbao, deed zich weer een net iets andere situatie voor. De aanvaller wilde weg bij de Basken, maar de clubleiding wilde daar liever niet aan meewerken. Llorente belandde daardoor langdurig op de bank.

Boze FIFpro

Deze voorbeelden zorgen bij de internationale spelersvakbond FIFpro voor boosheid. Zij gaan de UEFA en de FIFA vragen om rigoureus op te treden tegen clubs die voetballers dwingen een verslechterd contract te tekenen.

“Spelers dwingen mee te gaan in hun wensen was een uitzondering, maar nu is het common sense voor clubs”, verklaarde Theo van Seggelen, secretaris-generaal van de FIFpro, in de Volkskrant.

“Clubs zeggen dat spelers contracten moeten respecteren, waarom zou dat andersom dan niet moeten gelden? Het is niet alsof Sneijder het bestuur van Inter met een pistool op het hoofd dwong hem dat contract voor te leggen. Ze boden hem dat toch aan met hun volle verstand.”

Ze begrijpen goed dat de huidige crisis, in combinatie met de invoering van de financial fair play, ertoe leidt dat de lonen van de profs naar omlaag gaan. “Als je een speler een lager contract wil aanbieden, dan moet je dat pas doen aan het einde van zijn huidige overeenkomst”, aldus Van Seggelen. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier