Figueras (ex-Club Brugge) bespioneerd in omkoopzaak

Jordi Figueras (helemaal rechts) moest zich aandien bij het Spaanse gerechtshof in Pamplona. © BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De Spaanse voetballiga huurde privédetectives in om een aantal spelers die verdacht worden van omkoping -onder wie ex-Club Bruggespeler Jordi Figueras – van nabij te volgen, zo meldt El País.

Er zijn sterke aanwijzingen dat de wedstrijd Espanyol Barcelona – Osasuna (1-1) op de voorlaatste speeldag van het seizoen 2013-2014 in de Primera División omgekocht was. Osasuna zou 250.000 euro betaald hebben aan spelers van Espanyol om hen niet te laten verliezen. Ook aan de wedstrijden Betis Sevilla – Valladolid en Osasuna – Betis Sevilla zou een geurtje hangen.

Een en ander is duidelijk geworden uit verklaringen van Carlos Suárez, voorzitter van Valladolid. Op basis van die getuigenis heeft Javier Tebas, voorzitter van de Spaanse voetballiga, een detectivebureau onder de arm genomen, die de gangen van een aantal spelers en bestuurders is nagegaan in mei vorig jaar. Onder hen Sergio García (32), ex-speler van FC Barcelona en nu kapitein van Espanyol, en Jordi Figueras (28), de ex-speler van Club Brugge die nu aan de slag is bij Betis.

Suárez ging zelfs nog verder in zijn verklaringen. Hij beweerde ook – maar bewijzen daarvoor had hij niet – dat Osasuna twee miljoen euro betaald zou hebben aan spelers van Real Madrid én FC Barcelona om hen te laten winnen op de voorlaatste en laatste speeldag van het seizoen 2008-2009. Osasuna, waar José Antonio Camacho toen trainer was, won thuis met 2-1 van de Koninklijke en met 0-1 in Camp Nou. Suárez vertelde verder aan de rechter dat hij destijds ook Jorge Valdano, algemeen directeur bij Real, op de hoogte gebracht heeft van wat er gaande was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier