Figuur van de dag

© IMAGEGLOBE

Jakub Blaszczykowski mag zich in Polen de nieuwe Figo noemen.

Zoals verwacht was er voor en na de wedstrijd tussen Polen en Rusland veel spanning tussen de supporters. Uitgerekend gisteren vierden de Russen immers een nationale feestdag. Op 12 juni 1990 aanvaardde het congres van volksafgevaardigden immers het bestaan van Rusland als onafhankelijke staat. Vanaf 1992 werd dat elk jaar gevierd. Toen Russische fans dat wilden doen tijdens een mars op weg naar het stadion, werden ze aangevallen door Poolse fans. De politie moest hardhandig optreden en pakte verscheidene mensen op.

Het Russische feestje in het stadion, gebouwd na de derde goal van Alan Dzagojev in de EK-eindronde, werd na de rust verstoord door de aanvoerder van de Polen, Jakub Blaszczykowski, die heerlijk naar binnen sneed en de bal met de linker hoog in doel knalde. De Polen wonnen nog altijd niet, maar houden zicht op een plaats in de volgende ronde na twee felbevochten gelijke spelen. Tegen de Grieken was men onkennelijk na de rust omdat een gesloten dak voor te weinig zuurstof zorgde, zo vonden de Polen. Tegen de (slecht counterende) Russen was het andersom en bleek men sterker na de rust.

Held van de natie was Jakub Blaszczykowski (26), ‘Kuba’ voor de vrienden en op de rug van zijn shirt, vanwege het gemak. Kuba is het Poolse verkleinwoordje voor Jakub. Legende Boniek noemde hem ooit “de kleine Luis Figo”. Een getalenteerde tiener die Gornik Zabrze weghaalde bij Tsjestochowa, maar die daar vervolgens niet kon aarden. Pas later, bij Wisla Krakau, brak hij helemaal door en werd hij ook kampioen. Dezer dagen zet hij lijnen uit Borussia Dortmund, waar hij al voetbalt sinds 2007. Medio 2013 is hij er einde contract, schrik dus niet als zijn goal van gisteren poorten opent naar pakweg de Premier League. Bij de nationale ploeg werd hij in 2010 aanvoerder.

Privé werd zijn leven zwaar overhoop gezet, toen zijn vader zijn moeder neerstak. Kuba was toen tien. Vader verdween daarvoor vijftien jaar achter tralies en stierf dit jaar. Jakub en zijn broertje werden door oma opgevoed. Voetbal zit er wel in de familie, Jerzy Brzeczek is zijn oom. Hij was vroeger ook aanvoerder van de Poolse nationale ploeg en won in 1992 met Polen nog zilver op de Olympische Spelen in Barcelona.

Wie eens wil horen hoe de Polen de gelijkmaker op de radio beleefden, kan naar dit fragment luisteren. Zo weet u ook hoe Polen de naam van Jakub ‘Kuba’ Blaszczykowski uitspreken. (PTK)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier