Figuur van de dag: Petr Jiracek

© Reuters

Een man met zeven longen, werklust, tactisch doorzicht en behoorlijk wat techniek.

Petr Jiracek doet ons wat denken aan Karel Poborsky, de man die schitterde voor Tsjechië op het EK ’96 in Engeland en hen toen naar de finale leidde. Het verhaal klinkt min of meer hetzelfde: ook van Poborsky hadden we voor dat toernooi nog maar weinig gehoord. Maar hij ontpopte zich al snel uit tot revelatie en man met ideeën.

Hetzelfde geldt voor deze Jiracek, pas in september vorig jaar voor het eerst opgeroepen voor de Tsjechische nationale ploeg (terwijl hij dan toch al 25 jaar was), maar die zowel in de openingswedstrijd tegen Rusland als in de volgende matchen tegen Griekenland en gisteren nog Polen indruk maakte. Een man met zeven longen, werklust, tactisch doorzicht en behoorlijk wat techniek. Dat laatste is ook al een parallel met eerder genoemde Poborsky: ze zien eruit als mannetjesputters, maar onder dat wat sloffige en robuuste uiterlijk schuilt wel degelijk een verfijnde voetballer.

Dat Jiracek (26) zich nu tot één van de sterkhouders van de Tsjechische nationale ploeg ontpopt, is ook voor de Tsjechen zelf een kleine verrassing. Jiracek maakte in eigen land wel naam bij Viktoria Pilzen en kon op die manier vorige zomer een transfer naar Wolfsburg forceren. Maar dat bleek toch een trapje te hoog. Bij zijn nieuwe club speelde de middenvelder dit seizoen amper amper dertien wedstrijden mee.

Op dit EK verrast de man echter met zijn rushes en zijn doeltreffendheid. Getuige ook zijn winnende treffer gisterenavond in het duel met Polen, die Tsjechië bovendien verzekerde van een plek in de kwartfinales. In het slot van een zware wedstrijd had Jiracek nog genoeg ‘jus’ in de benen om op een counter zowat het hele veld over te steken, een fijnzinnige actie in de grote rechthoek uit de schoenen te schudden en beheerst in doel te schuiven.

Wellicht geldt ook voor Jiracek de uitleg die we al vaker hoorden op EK’s en WK’s: het zijn de mannen die tijdens het seizoen minder gespeeld hebben die op deze toernooien nog genoeg energie over hebben om de uitgebluste voetballers uit Spaanse en Engelse competities te overbluffen.

Nu valt het te hopen voor Jiracek dat hij dat ook volgend seizoen bij Wolfsburg kan tonen. Of er dreigt hem eenzelfde plot als in het verhaal rond Karel Poborsky destijds: die verzilverde zijn geslaagde EK met een transfer naar Manchester United, maar eigenlijk bleef de glorieperiode van Poborsky beperkt tot dat ene EK van 1996. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier