Filip Kostic, gedegradeerd met Hamburg en Stuttgart, nu sensatie van Eintracht Frankfurt

Filip Kostic © Belga Image
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Zeven jaar geleden was de Serviër Filip Kostic in beeld bij Club Brugge. Nu is hij, na een lange zwerftocht, een sensatie bij Eintracht Frankfurt.

Filip Kostic moest bij Club Brugge de opvolger worden van Nabil Dirar. De toen 19-jarige linkermiddenvelder van het Servische Radnicki Kragujevac kwam in maart 2012 naar Brugge voor medische testen en kon er voor vier seizoenen tekenen. Kostic, die ook in de belangstelling stond van Anderlecht, heette een technisch vaardige flankspeler te zijn die graag de lijn opzoekt om dan de bal voor doel te zwiepen. Het kwam tot een akkoord tussen de beide clubs, Kostic zou 800.000 euro kosten. Maar door de pittige eisen van zijn zaakwaarnemers ketste de overgang op het laatste moment af.

Uiteindelijk belandde Filip Kostic bij FC Groningen waar hij na twee seizoenen de overstap maakte naar VfB Stuttgart en nog twee jaar later naar Hamburg dat voor hem veertien miljoen euro betaalde. Het werd een lange zwerftocht. Kostic degradeerde zowel met Stuttgart als met Hamburg en had zijn imago niet mee. De Serviër heette een moeilijke jongen te zijn die zeer wisselvallig voetbalde. Verbijstering was er toen Eintracht Frankfurt hem vorige zomer wilde. Ook intern. Maar sportief directeur Fredi Bobic drukte zijn wil door.

Niemand die zich dat heeft beklaagd. Kostic onderging in Frankfurt een gedaanteverwisseling. Hij is bescheiden in de omgang en extreem vlijtig op training. Het gegeven dat er met Mijat Gacinovic en Luka Jovic nog twee spelers uit de Servische nationale ploeg in Frankfurt voetballen, vergemakkelijkte de aanpassing. Uiteindelijk bleek de vlucht van de Elbe naar de Main voor Kostic een zegen. In Hamburg bezweek hij onder de hoge verwachtingen en zag hij in twee jaar vier trainers passeren, evenveel als in de twee seizoenen daarvoor bij Stuttgart. Telkens weer was het herbeginnen. In Frankfurt kan hij in een klimaat van stabiliteit verder werken aan zijn ontwikkeling. Zo ontpopte de snelle en krachtige linksbuiten zich tot de koning van de hoge voorzetten. Geen speler in de Bundesliga die meer centers verstuurt dan hij. Tot dusver zijn het er 163, een gemiddelde van 6,1 per match. Daarnaast zijn er vijf doelpunten en tien assists. Kostic is, ook door zijn verwoestende versnellingen, een van de scharnieren van de ploeg die vierde staat in de Bundesliga en in de kwartfinale zit van de Europa League, waar het donderdag de terugwedstrijd speelt tegen Benfica.

Een koopje is Filip Kostic voor Eintracht Frankfurt geweest. De club leende hem voor twee jaar van Hamburg voor 1,2 miljoen euro. Er werd na die termijn een koopoptie van 6,5 miljoen euro afgesproken, maar mogelijk wordt de definitieve overgang volgende zomer al afgerond. Want de intussen 26-jarige Kostic zit, daar is iedereen van overtuigd, nog lang niet aan zijn plafond. Het vertrouwen dat hij in Frankfurt krijgt, stuwt hem naar steeds grotere hoogten. En de rust die daar heerst, past bij het karakter van de arbeiderszoon die in armtierige omstandigheden opgroeide.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier