Finale WK vrouwenvoetbal breekt kijkcijferrecords

VS-supporters kijken tv in een strandbar in Californië © REUTERS
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

26,7 miljoen Amerikanen zagen zondag op tv hoe de VS-vrouwen Japan met 5-2 versloegen en de finale wonnen van het WK, dat in Canada doorging. Daarmee is het de best bekeken voetbalwedstrijd ooit in de VS. Vrouwenvoetbal haalde er meer kijkers dan de NBA-finals.

Het vorige record voor vrouwenvoetbal dateert uit 1999 toen de VS-vrouwen in de WK-finale China versloegen. Die wedstrijd trok 17,9 miljoen kijker. Tot dusver dateerde de best bekeken wedstrijd met een Amerikaanse ploeg van vorig jaar, toen de mannenploeg het in het WK opnam tegen Portugal, voor 18,2 miljoen kijkers.

De finale van het WK vorig jaar, tussen Duitsland en Argentinië, haalde in totaal 26,5 miljoen kijkers in de VS.

De 26,7 miljoen van zondag valt volgens Amerikaanse media uiteen in gemiddeld 25,4 miljoen voor de uitzending met Engelstalig commentaar (met een piek tot 30,9 miljoen kijkers) en gemiddeld 1,3 miljoen die de wedstrijd met Spaanstalig commentaar bekeken. Bovendien lag de waardering voor de uitzending, voor de wedstrijd, en de overwinning heel hoog.

Meer dan LeBron

Vorige maand haalde de NBA-finale tussen de Cleveland Cavaliers (met basketsuperster LeBron James) en de Golden State Warriors, die over 6 wedstrijden gespeeld werd, op de slotdag 23,5 miljoen kijkers. Dat was het beste resultaat voor de NBA in vele jaren, maar nog altijd ruim 3 miljoen kijkers minder dan de (eenmalige) finale van zondag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier