Finale WK vrouwenvoetbal was kijkcijferbom in VS

Keeper Hope Solo werd samen met haar Amerikaanse ploeggenoten onder grote aandacht gevierd bij thuiskomst in New York City. © BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De 5-2-overwinning van de Verenigde Staten op Japan in de finale van het WK vrouwenvoetbal op zondag 5 juli werd bekeken door een recordaantal Amerikanen.

25,4 miljoen kijkers volgden de wedstrijd op Fox, terwijl 1,3 miljoen mensen de finale bekeken op Telemundo, een Spaanstalige tv-zender. Met in totaal 26,7 miljoen kijkers doet de match het beter dan de vorige recordhouder: de WK-finale tussen Duitsland en Argentinië van vorig jaar klokte af op 26,5 miljoen kijklustigen. Sterker nog: de zesde en beslissende wedstrijd in de NBA-finale tussen de Golden State Warriors en de Cleveland Cavaliers, met onder meer de immens populaire Stephen Curry en LeBron James, moest het stellen met twee miljoen kijkers minder.

Mike Mulvihill, een van de programmabazen bij Fox Sports, zag het niet aankomen: “Eerlijk, ik heb het onderschat. Dit is een van de meest aangename verrassingen die we ooit hadden.”

Tv-consultant Ed Desser haalt een aantal redenen aan voor het succes: een periode met weinig andere sportactiviteit, een sterk Amerikaans team, een heruitgave van de WK-finale in 2011, en uitzendingen in primetime (aangezien het toernooi doorging in Canada). Zit het voetbal in de VS in de lift? Desser tempert: “Alles zal snel terug normaal zijn, hoewel ik denk dat de kans dat iemand een ticket koopt voor een MLS-wedstrijd of eens naar de Premier League kijkt nu wel iets groter geworden is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier