Frank de Boer: ‘Het Italiaanse voetbal is de weg omhoog weer ingeslagen’

Frank De Boer © BELGAIMAGE

Vorig weekend stuntte Inter door kampioen Juventus te kloppen met 2-1. Het zet de ambities van de nieuwe trainer Frank de Boer kracht bij. In Sport/Voetbalmagazine spreekt de Nederlander over zijn project in Milaan.

Met een nederlaag tegen Chievo, gelijkspel tegen Palermo en zege tegen Pescara was de start van Frank de Boer als coach van Inter matig. Maar de zege tegen Juventus maakt veel goed. Inter kampt, zo klinkt het, met de naweeën van de zomertour door de VS en Noorwegen. De Boer: “Het was vliegtuig in, vliegtuig uit, jetlags… Dan houd je na terugkeer twee weken over om fysieke inhoud te kweken en tactisch te trainen. Je wil op een bepaalde manier spelen, maar dat lukt niet als de spelers dat een beperkte periode volhouden. De valkuil is dan dat te veel in te korte tijd wil doen. Zoals vorig jaar bij Liverpool, waar Jürgen Klopp in no time zijn speelstijl wilde introduceren. Niet veel later had Liverpool negen spelers met spierblessures. Die balans tussen wat je voor ogen hebt en wat de spelers aankunnen, houden we heel goed in de gaten.”

Italiaanse voetbal weer in de lift

Een paar jaar geleden verklaarde De Boer nog dat hij zichzelf niet in de Serie A zag werken. “Sindsdien is het nodige veranderd, in goede zin”, verdedigt hij zijn keuze. “Het Italiaanse voetbal is de weg omhoog weer ingeslagen. Juventus draait weer mee aan de internationale top, Inter en AC Milan zijn met nieuwe eigenaars een nieuw tijdperk ingegaan, Napoli en AS Roma hebben zich positief ontwikkeld. De top wordt steeds beter en breder, dat is goed voor het hele Italiaanse voetbal.”

“Je ziet dat het spel de laatste jaren steeds verzorgder is geworden. Bijvoorbeeld: vroeger heb ik Juventusdoelman Gianluigi Buffon onder druk nooit een bal zien meegeven aan een verdediger. Tegenwoordig doet hij dat zo vaak mogelijk. Volgens mij hebben de Italianen een paar jaar geleden in de spiegel gekeken en kwamen ze tot de conclusie dat het anders moest. Je ziet steeds meer téáms in de Serie A. Voorheen waren veel clubs afhankelijk van één of twee spelers die het verschil moesten maken. Zij moesten het voorin uitzoeken, in ploegen die vooral leunden op een dichtgetimmerde defensie. Dat zie je hier steeds minder.”

Derde worden

Met het nieuwe, Chinese, bestuur zijn ook de ambities bij Inter weer opgeschroefd. Minimaal derde worden, luidt die. Acht De Boer dat realistisch? De Boer: “Vind ik wel. Inter wil terug naar de Europese top en dan moet je Champions League spelen. Het zal niet gemakkelijk worden. We hebben te maken met Juventus, Roma, Napoli en Lazio. Milan wil ook weer aansluiten, Fiorentina doet het de laatste jaren goed en Sassuolo is een subtopper gebleken. Je kunt er van uit gaan dat Juventus bij de eerste drie eindigt. Dus gaan zeker zes teams de strijd met ze aan. Het is een stevige maar uitdagende klus. Dat is precies waar ik van houd.”

Simon Zwartkruis

Lees het volledige interview met Frank de Boer in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 21 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier