Frankrijk en Portugal naar WK, Nederland uitgeschakeld

Ryan Babel, Arjen Robben, Vincent Janssen, Memphis Depay verlaten het veld nadat het Nederlands elftal zich niet kwalificeerden voor het WK in Rusland. © REUTERS

Frankrijk en Portugal hebben zich dinsdag geplaatst voor het WK voetbal in Rusland. Nederland slaagde er niet om met meer dan zes doelpunten verschil van Zweden te winnen, en is uitgeschakeld. Arjen Robben maakte na afloop bekend zijn laatste wedstrijd voor Oranje gespeeld te hebben.

Arjen Robben gaf Nederland na een kwartier (16.) hoop door na Zweeds handspel een strafschop om te zetten. Ook bij de tweede van Robben kort voor de rust (40.) na een prachtig schot was er weer even hoop, maar het bleef bij 2-0.

Ook in groep A bracht Antoine Griezmann de Fransen na een klein halfuur (28.) op voorsprong. Het WK kon Frankrijk dan nog nauwelijks ontsnappen. Even later mochten de Franse fans hun tickets voor Rusland definitief boeken, toen Olivier Giroud de 2-0 tegen de netten werkte. Vlak voor de pauze maakte Anton Saroka (45.) wel de aansluitingstreffer. Frankrijk is groepswinnaar met 23 punten, Zweden gaat met 19 punten de barrages in. Ook Nederland eindigt met 19 punten.

Luxemburg kon op de laatste speeldag nog een puntje uit de brand slepen door een 1-1 gelijkspel tegen Bulgarije. In groep B gaf Zwitserland, dat tot nog toe geen enkel punt liet liggen, de kwalificatie nog weg tegen Europees kampioen Portugal. Net voor de rust maakte Johan Djourou (42.) een owngoal, na een klein uur schoot André Silva de Portugezen definitief naar Rusland. Beide landen eindigen met 27 punten, maar Portugal heeft een beter doelsaldo. Zwitserland speelt barrages.

De overige vier landen in de poule waren al lang uitgeschakeld voor het WK. Hongarije haalde het met 1-0 tegen Faeröer, Letland sloot af met een ruime 4-0 zege tegen Andorra.

Robben stopt

Robben maakte na de wedstrijd tegen Zweden bekend dat hij stopt als speler van het Nederlands elftal. ‘De man van glas heeft het best lang volgehouden’, zei Robben met een lach, verwijzend naar de bijnaam die hij kreeg vanwege zijn vele blessures. ‘Ik heb hier lang over nagedacht. Een hele tijd terug heb ik al overwogen te stoppen, maar toen ben ik toch doorgegaan. Ik ben nu 33 jaar, ik speel bij een topclub in Europa, dan moet je keuzes maken. Ik ga me nu vol concentreren op mijn club. Dit is een goed moment om het stokje door te geven.’

De 33-jarige Groninger debuteerde op 30 april 2003 als invaller in de oefeninterland tegen Portugal (1-1). Zijn eerste doelpunt maakte Robben een half jaar later in zijn derde interland, tegen Moldavië (5-0). De vleugelspits deed mee aan drie EK’s (2004, 2008 en 2012) en drie WK’s (2006, 2010 en 2014).

‘Die WK’s in 2010 en 2014 zijn mijn mooiste herinneringen. We waren een hechte groep, een hecht team. Daar heb ik echt van genoten’, zei Robben. ‘Veertien jaar in Oranje is een lange tijd, het was mooi.’