Frankrijk geteisterd door getrukeerde wedstrijden?

© Reuters

Bij onze zuiderburen ligt Ligue 2 in het oog van de storm. Het seizoen 2013-2014 zou immers vervalst zijn door getrukeerde matchen.

Volgens weekblad Le Point zijn er verschillende mensen gearresteerd in Nîmes, Angers, Caen en Dijon. De aanhoudingen kaderen in een onderzoek geopend omwille van verdenking van ‘actieve en passieve corruptie’.

De verdenkingen richten zich vooral tegen de club van Nîmes Olympique. Die laatste zou verschillende wedstrijden getrukeerd hebben om op het einde van vorig seizoen in Ligue 2 te mogen blijven. De voorzitter van Caen, die vandaag in Ligue 1 zit, en de trainer van Dijon werden in voorlopige hechtenis geplaatst.

Het schandaal zou aan het licht gekomen zijn dankzij een andere zaak. In oktober laatstleden hebben onderzoekers immers een telefoongesprek betrapt hebben tussen de voorzitter van Nîmes, Jean-Marc Conrad, en de aandeelhouder van de club, Serge Kasparian. Die laatste is al aansprakelijk gesteld in het eerste onderzoek voor witwassen, misbruik van vertrouwen en zwartwerk. Hij zou nu cash geld geboden hebben aan de tegenstanders van Nîmes. De ploeg werd uiteindelijk vijftiende in het kampioenschap .

Ook zal zit de zaak nog in de verdenkingsfase is het uiteraard niet de eerste keer dat voetbal getroffen wordt door een schandaal van getrukeerde matchen. Fifa, Interpol en FIFPro, de spelersvakbond, lanceren dan ook een preventiecampagne om komaf te maken met dat soort praktijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier