Frankrijk – IJsland: de kracht van het volk(se)

Beni (midden) samen met aanvoerder Gunnarsson (links van hem) en assistenttrainer Hallgrimsson (2e van rechts) staat, in het stamcafé van de Tolfán © Matthias Stockmans
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Niet enkel de spelers van het IJslandse nationale team, maar ook de supporters doen van zich spreken op dit EK. In de kwartfinale tegen Frankrijk moeten de Vikingen het opnemen tegen het thuispubliek. Een uitdaging die ze met plezier aannemen.

De manier waarop de IJslandse internationals de overwinning tegen Engeland vierden met hun supporterslegioen is ondertussen de wereld rond gegaan. Het fenomeen werd al omgedoopt tot de Vikingvariant van de haka. Er is ook al veel gezegd en geschreven, vaak wat lacherig, over de procentuele verhouding tussen IJslandse supporters aanwezig in Frankrijk en het totale bevolkingsaantal. Met ongeveer 27.000 zijn ze afgereisd naar la douce France, hetzij ongeveer acht procent van de totale bevolking op het eiland. “Je zal nooit iemand individueel zien vieren”, vertelde Arnar Gunnarsson, hoofd opleidingen aan de IJslandse voetbalfederatie en aanwezig bij alle EK-matchen, “de oerkreetviering is een moment geworden tussen spelers en fans onderling, waarmee we uitstralen één te zijn.”

De innige band tussen Tolfán (de twaalfde man) – en strákkamir okkar (onze jongens) contrasteert zo mooi met de situatie bij de Fransen, tegenstander in de kwartfinales. Daar distantieerde het grote publiek zich van de nationale ploeg na het débacle op het WK 2010 en het geruzie rond en in de ploeg de voorbije jaren. Recent nog met de afpersingssaga tussen Karim Benzema en Mathieu Valbuena. Te veel incidenten, te veel sterrengedrag, de achterban kon zich maar moeilijk identificeren met die balorige bende. Enkel door de terreuraanslagen in Parijs vorig jaar is het Franse volk weer wat achter zijn nationale voetbalteam gaan staan, in de hoop dat glorie op het EK in eigen land opnieuw voor dynamisme en joie de vivre kan zorgen.

Daarom wordt deze affiche in de kwartfinale ook een interessante clash buiten het voetbalveld. Bij de IJslanders kan het nu al niet meer stuk. Dit EK overtreft al hun stoutste dromen. We zijn benieuwd hoe dat straks de mentaliteit zal veranderen in Reykjavik. Tot nog toe zijn de IJslanders altijd bijzonder nuchtere mensen gebleken. Ze gaan er prat op dat zelfs wereldvedetten à la Tom Cruise ongestoord over straat kunnen lopen in hun hoofdstad. Ook de internationals wonen er in het centrum en verstoppen zich niet. Integendeel, in vele gevallen is zowat de helft van het land met hen bevriend op Facebook. Een ongeschreven wet luidt dat elke supporter persoonlijk bevriend is met minstens één international. Beni, de voorzitter van de nationale supportersclub Tolfán, kon dat staven toen we hem in maart ontmoetten in Reykjavik. Zelf had hij nog samengewerkt met de doelman van het nationale team, Hannes Halldorsson.

Beni verwees toen al naar de unieke band tussen supporters en het team. In hun stamcafé Ölver, vlak naast het nationale stadion in Reykjavik, komen geregeld internationals een pint meedrinken en assistentbondscoach Heimar Hallgrimsson komt er enkele uurtjes voor elke thuismatch een tactische uiteenzetting geven over de aanpak voor de wedstrijd van die avond. We zien het Marc Wilmots nog niet meteen doen. ‘Tous ensemble’ klinkt bij de Vikingen nog net dat tikje authentieker. De kracht van het volk(se).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier