Frankrijk maakt statement tegen Qatar: geen fanzones rond WK in grote steden

© GETTY
Gert Segers
Gert Segers Journalist Sport/Voetbalmagazine

Enkele grote steden in Frankrijk zullen tijdens het komende WK geen fanzones oprichten waar de supporters op groot schermn de matchen kunnen zien.

Met het statement wil de Franse politiek een krachtig signaal uitsturen naar Qatar. ‘Als homoseksuele voetbalfan loop je in Qatar een reëel risico om in de gevangenis te belanden’, vertelde de burgemeester van Lille over de actie. ‘We kunnen ook niet accepteren dat er duizenden mensen zijn overleden om de stadions te bouwen.’

Naast Lille hebben ook Reims en Strasbourg bekendgemaakt niets te zullen doen rond het WK in de eigen stad. Daar kunnen binnenkort ook steden als Bordeaux en Marseille, de tweede grootste van Frankrijk, bijkomen.

Met nog minder dan twee maanden tot het WK regent het de ene na de andere actie tegen de organisatie van de wereldbeker in Qatar. Zo hebben de sponsors van de Belgische voetbalbond al bekendgemaakt geen klanten te zullen sturen naar het WK en was er de opvallende shirtboycot van Hummel bij Denemarken. Het logo van het kledingmerk is nauwelijks nog te zien op het shirt van Christian Eriksen en co, omdat Hummel niet geassocieerd wil worden met Qatar en diens praktijken bij de bouw van de stadions.

Op het komende WK is Frankrijk misschien wel de absolute topfavoriet om zijn titel te verlengen. Al rommelt het wel bij Les Bleus. Daarover lees je meer hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier