Frankrijk naar kwartfinales na felbevochten zege tegen Nigeria

© Reuters

Frankrijk heeft zich op het WK in Brazilië geplaatst voor de kwartfinales. In het Estadio Nacional in de hoofdstad Brasilia haalde Frankrijk het in de achtste finales met 2-0 van Nigeria. Juventus-middenvelder Paul Pogba opende na 79 minuten de score voor de wereldkampioen van 1998, een owngoal van Joseph Yobo in blessuretijd zette de 2-0 eindstand op het bord.

Bij Frankrijk kreeg Laurent Koscielny, concurrent van Rode Duivel Thomas Vermaelen bij Arsenal, de voorkeur op vicekapitein Mamadou Sakho (Liverpool), die met een verrekking in het linkerdijbeen sukkelt. In de aanval gaf de Franse bondscoach Didier Deschamps het vertrouwen aan het duo Olivier Giroud en Karim Benzema om de Nigeriaanse verdediging te ontregelen. In vergelijking met de wedstrijd tegen Ecuador kwamen ook Patrice Evra, Mathieu Valbuena en Yohan Cabaye opnieuw aan de aftrap.

De Nigeriaanse bondscoach Stephen Keshi (ex-Anderlecht, -Lokeren en -RWDM) voerde in vergelijking met de laatste groepswedstrijd tegen Argentinië amper wijzigingen door. Enkel sterspeler Victor Moses kreeg opnieuw de voorkeur op Babatunde. Aanvoerder Joseph Yobo (ex-Standard) en Peter Odemwingie (ex-La Louvière) kregen dus een basisplaats bij de Africa Cup-winnaar. Ruben Gabriel (Waasland-Beveren) mocht na de pauze invallen.

Bij Nigeria wees er in de eerste helft niets op dat er afgelopen week onvrede was in de spelersgroep omtrent de uitbetaling van achterstallige premies. ‘The Super Eagles’ hielden makkelijk gelijke tred met de Fransen en wisten ook te scoren, maar het doelpunt van Emmanuel Emenike werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Ook ‘Les Bleus’ kregen enkele kansen, maar zij botsten telkens op doelman Vincent Enyeama. Vooral op een volley van Paul Pogba toonde de doelman van Lille nog maar eens zijn klasse.

De tweede helft trok zich maar traag op gang, Matuidi ontsnapte aan rood na een aanslag op Onazi. Na een rommelige fase kreeg de Franse topschutter Karim Benzema het leer toch eens voorbij Enyeama, maar Victor Moses bracht redding op de doellijn. Het bleek het begin van een stevig Frans slotoffensief. Na een hoekschop moest Ambrose een harde voorzet van Benzema nog in allerijl wegwerken en op het daaropvolgende schot van Cabaye was Enyeama geklopt, maar deze keer bracht het doelhout redding. Even later was de Nigeriaanse doelman opnieuw bij de les. Met een prima reflex duwde hij een kopbal van Benzema in hoekschop. Daarna werd Enyeama echter de antiheld. Bij de hoekschop ging hij onder de bal door, waarna Paul Pogba in doel kon koppen (1-0). De Nigerianen zaten door hun beste krachten heen en de beste kansen waren nog voor Frankrijk. Na een nieuwe flater van Enyeama zorgde een owngoal van Yobo voor de 2-0 eindstand. (Belga/TE)