Frankrijk – Nigeria: waarschuwing voor overmoed tegen realisme

Ahmed Musa © Belga Image

Een zwaar duel in de achtste finales tegen de Super Eagles verwacht de Franse bondscoach Didier Deschamps, die na de prestaties in de groepsfase met een gevoel van trots rondloopt.

De oud-middenvelder prijst zich verder ook gelukkig dat centrale verdediger Mamadou Sakho geen schorsing opliep voor zijn elleboogstoot aan Oswaldo Mina van Ecuador.

“Het geeft mij en de technische staf een bevrediging in de tweede ronde te zitten”, verklaarde Didier Deschamps. “We moeten dit moment koesteren. Ik realiseer me heel goed dat dit een zeer moeilijk WK is. Sommige grote landen werden al uitgeschakeld, maar wij zijn hier nog.”

“Ik voel gelukkig geen overmoed bij de spelers na de 3-0-zege tegen Honduras. Daardoor hoefde ik ook niet in te grijpen. Maar we kunnen het ons niet veroorloven te slapen. Nigeria zal proberen ons fysiek in de problemen te brengen. Spitsen als Ahmed Musa, Peter Odemwingie en Emmanuel Emenike kunnen elk moment het verschil maken.”

Er wordt van uitgegaan dat centraal in de verdediging het duo Koscielny – Varane zal starten, door de lichte blessure van Sakho.

Stephen Keshi (ex-Lokeren en Anderlecht) en zijn assistent Daniel Amokachi (ex-Club Brugge) werden vorige week donderdagavond geconfronteerd met een staking, want de Nigeriaanse internationals trainden niet door een conflict met de eigen voetbalbond over de te betalen WK-premies. De vergoeding moest omhoog, zeker na het behalen van de laatste zestien. Aanvoerder Joseph Yobo (ex-Standard) overlegde met doelman Vincent Enyeama en sterkhouder Obi Mikel over de beloofde 30.000 dollar voor de achtste finales. Ahmed Musa reisde zelfs naar Nigeria af om daar verder te onderhandelen over de uitbetalingsmodaliteiten.

De Nigerianen treden met hun actie in de voetsporen van de Ghanezen, die na lang bakkeleien over de premies een vliegtuig vol miljoenen naar Brazilië zagen komen.

De Big Boss, zoals Keshi steevast wordt genoemd, is heel tevreden met het feit dat Nigeria als vierde Afrikaanse land zal proberen de kwartfinales van een WK-eindronde te bereiken, na eerder Kameroen (1990), Senegal (2002) en Ghana (2010). Hij blijft realistisch en weet dat Frankrijk een moeilijke klip wordt.

Enyeama, die veel Franse internationals kent als speler van Lille, is bijzonder optimisch gestemd. “Wij hebben schrik van niemand”, verklaarde hij in L’Equipe. “Bij ons bestaat er een grote passie. Dat is onze cultuur, die we nooit verloochenen, onze manier van zijn en leven. Frankrijk is favoriet, maar mijn boezemvriend Rio Mavuba zal merken dat wij altijd tot het uiterste gaan. Individueel zijn we misschien minder sterk dan vier jaar geleden, maar collectief staan we veel verder.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier