Frankrijk plaatst zich als eerste voor de halve finales

© Reuters

Frankrijk heeft zich vrijdag als eerste geplaatst voor de halve finales op het WK voetbal in Rusland. De Fransen klopten Uruguay met 2-0, na goals van Varane (40.) en Griezmann (61.).

Beide landen begonnen opener aan de partij dan algemeen verwacht werd. Stuani mikte het eerste kansje voor Uruguay naast, de Fransen reageerden via een vinnige Mbappé en een kopbal van Varane (over). Na nog een kansje voor Mbappé op het kwartier, viel de wedstrijd helemaal stil.

Uruguay predikte voorzichtigheid, Frankrijk beperkte zich tot steriel balbezit. Beide teams leken zich te verzoenen met een 0-0 ruststand tot vijf minuten voor de pauze een Madrileens één-tweetje de Fransen alsnog op voorsprong bracht.

Varane (Real Madrid) knikte een voorzet van Griezmann (Atlético Madrid) feilloos tegen de touwen, 0-1. Uruguay was niet van slag en reageerde meteen. Een kopbal van Caceres werd miraculeus gered door Lloris, Godin trapte de rebound onbegrijpelijk naast.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld aanvankelijk amper. Uruguay bleef veel volk achterin houden, loerend op de tegenaanval. De Fransen behielden de controle en konden op het uur hun voorsprong zelfs verdubbelen. Muslera blunderde gruwelijk op een onschuldig schot van Griezmann en het stond 0-2.

Uruguay antwoordde met een schot van invaller Rodriguez (naast), maar bleef verder van kansen verstoken. Aan de andere kant gingen pogingen van Tolisso en Griezmann over. Het bleef 2-0, Frankrijk stoot als eerste door naar de halve finales.