Frankrijk schiet gaten in Zwitserse kaas: 2-5

© REUTERS

De wedstrijd Zwitserland-Frankrijk in groep E op het WK is een doelpuntenkermis geworden: de Fransen wonnen vlot met 2-5. Bij de rust stond de wereldkampioen van 1998 al 3-0 voor.

De wedstrijd begon slecht voor de Zwitsers. Al na 7 minuten moest bondscoach Ottmar Hitzfeld wisselen. Verdediger Steve von Bergen had de schoen van Olivier Giroud in het gezicht gekregen en stapte bloedend van het terrein. Philippe Senderos nam zijn plaats in.

In de 3-0 zege tegen Honduras moest Giroud het nog met een invalbeurt stellen, maar deze keer kreeg hij wel het vertrouwen van bondscoach Didier Deschamps. De aanvaller van Arsenal bedankte in de 17e minuut door op hoekschop de 1-0 binnen te knikken.

Amper een minuut later strafte Blaise Matuidi slecht uitverdedigen van de Zwitsers af voor de 2-0. Nadat een Zwitsers doelpunt van Granit Xhaka voor buitenspel afgekeurd werd, miste Karim Benzema de kans op de 3-0 van op de penaltystip. De Nederlandse scheidsrechter Bjorn Kuipers had de bal daar in de 32e minuut gelegd na een fout van Johan Djourou op de spits van Real Madrid. Doelman Diego Benaglio stopte de strafschop en in de rebound trof Yohan Cabaye de deklat. Vijf minuten voor rust bezorgde Mathieu Valbuena Frankrijk toch al een riante voorsprong. ‘Le petit vélo’ scoorde op voorzet van Giroud.

Forfaitcijfers

In de tweede periode maakten onze zuiderburen er een volledige afstraffing van. Benzema scoorde in de 67e minuut zijn derde doelpunt op dit WK. Moussa Sissoko zorgde in de 73e voor 5-0 forfaitcijfers. Doelman Benaglio voorkwam nog erger met reddingen op pogingen van Valbuena, Moussa Sissoko en Benzema. De Zwitsers kamen helemaal niet meer in het stuk voor en toch kon Blerim Dzemaili, met de zegen van een blunderend Frans muurtje, negen minuten voor tijd op een vrije trap de eer redden. Zes minuten later maakte Xhaka er zelfs nog 5-2 van. In blessuretijd trapte Benzema de bal nog eens tegen de netten, maar dat gebeurde op het fluitsignaal. Benzema kwam seconden te laat om alleen topscorer te worden.

Zwitserland, dat in zijn eerste wedstrijd met 2-1 won van Ecuador, is het niet gewend zoveel goals te incasseren. In de hele kwalificatiecampagne kregen de Zwitsers er slechts zes binnen. Dat zijn er precies zoveel als ze nu al in twee wedstrijden moesten slikken.

In de tweede wedstrijd van de groep staan Ecuador en Honduras vrijdagavond tegenover elkaar. Als Ecuador niet wint, is Frankrijk al zeker van de kwalificatie voor de achtste finales. (Belga/TV)