Frankrijk verloor nog nooit van Oekraïne

© IMAGEGLOBE

Vanavond om 18 uur moet Andrej Sjevtsjenko de ban breken.

Op de persconferentie gisteren probeerde bondscoach Oleg Blochin de druk naar de Fransen af te wentelen. Omdat Laurent Blanc zei dat Frankrijk slechts “een outsider” was, noemde Blochin zijn collega “een klein beetje leugenaar”.

Frankrijk is met Engeland een van de leiders van het wereldvoetbal, vond Blochin, die probeerde zijn toeschouwers te amuseren toen de relatie met Andrej Sjevtsjenko ter sprake kwam. “Wat zijn invloed is op de groep? Hij brengt ons koffie…”

Sjevtsjenko, die al 48 keer scoorde voor zijn land, was na de zege tegen Zweden betrokken bij een klein verkeersongeval, maar raakte daar zonder blutsen uit en is fit voor de wedstrijd van straks.

Geheel in de stijl van het oude Oosten weigerde Blochin overigens om iets te lossen over zijn ploeg. De trainer probeerde overigens de euforie na de zege tegen Zweden bij zijn spelers te temmen, door ze de wedstrijd nog een keer op tv te laten bekijken, daarbij de klemtoon leggend op de kansen die ze in de slotfase nog weggaven.

Een jaar geleden waren de Fransen ook al in Donetsk, voor een vriendschappelijke interland. Het werd toen een comfortabele 1-4 voor Les Bleus, waar middenvelder Yann M’Vila hersteld is van zijn enkelletsel. Drie bezoekende goals vielen na de 87e minuut, Blochin weet dus wel waarom hij zoveel nadruk legt op die slotfase.

Oekraïne ligt de Fransen wel, van de zes onderlinge duels werden er drie gewonnen en kwamen er drie gelijke spelen uit de bus. Vier keer incasseerden de Fransen geen goal.

Opmerkelijke statistiek: in het duel tegen de Engelsen schoten de Fransen 15 keer op doel, tegenover Engeland slechts één keer. Toch werd het 1-1.

Na de wedstrijd was er kritiek op het feit dat niemand op het veld bij Les Bleus, ongeslagen in 22 wedstrijden, de leiding nam. Nostalgie, de grote successen van Frankrijk kwamen er met Platini en Zidane, twee dominante figuren. Die zijn er nu niet. (PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier