Frisse wind in Valencia doet weer dromen van Champions League

Marcelino © belgaimage
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

In Mestalla wordt weer gedroomd van Champions Leaguevoetbal. Met dank aan een aantal nieuwe gezichten.

Real Madrid – Valencia, 2-2. Dat Valencia de Koninklijke in bedwang hield, was een kleine verrassing op speeldag 2 van de Spaanse competitie. Ondertussen is echter gebleken dat Valencia niet meer dezelfde ploeg is die de afgelopen twee seizoenen op een grijze twaalfde plaats strandde. Integendeel, de zwart-witten houden na negen speeldagen gelijke tred met de grote drie.

Sinds Peter Lim, een zakenman uit Singapore, in augustus 2014 meerderheidsaandeelhouder en eigenaar werd van Valencia CF, beten heel wat trainers hun tanden stuk op het team: Nuno, Gary Neville, Pako Ayestarán en Cesare Prandelli. Tussendoor mocht assistent Salvador González ‘Voro’ een paar keer depanneren.

Maar onder impuls van Mateu Alemany, de nieuwe algemeen directeur, is er heel wat veranderd op Mestalla. Alemany, in een vorig leven nog voorzitter van Real Mallorca, haalde met Marcelino (52)een succestrainer binnen. De oud-middenvelder, die door een blessure al op 28-jarige leeftijd zijn voetbalcarrière moest opgeven, kende een wat wisselvallige trainersloopbaan tot hij in 2013 bij Villarreal tekende. Hij parkeerde de Gele Onderzeeër drie keer in de top zes in La Liga en haalde in 2015-2016 de halve finale van de Europa League, die verloren ging tegen het Liverpool van Jürgen Klopp. Door een meningsverschil met het bestuur werd hij in augustus 2016 aan de deur gezet. Nu duikt hij terug op bij Valencia, en hoe.

Na negen speeldagen staat de teller van Los Che op 25 doelpunten en dat was geleden van het seizoen… 1954/1955. En nog opmerkelijk: Valencia is de ploeg die het minst op achterstand heeft gestaan in de Spaanse competitie, slechts acht minuten tegen Real Madrid. Nu al wordt de vergelijking gemaakt met de periode onder Rafael Benítez, toen Valencia twee keer kampioen werd en de UEFA Cup won. Hoewel die vergelijking nog wat voorbarig is, staat het wel vast dat er een frisse wind waait door Mestalla.

In de kleedkamer overleefden drie ‘probleemgevallen’ die frisse wind niet: keeper Diego Alves, middenvelder Enzo Pérez (gekocht voor 25 miljoen euro, verkocht voor 3 miljoen aan River Plate) en spits Alvaro Negredo werden van de hand gedaan. ‘Om de dynamiek in de kleedkamer te veranderen moesten er spelers weg’, zei Marcelino daarover. In de plaats kwamen versterkingen, zoals Geoffrey Kondogbia (gehuurd van Inter) en Gonçalo Guedes (gehuurd van PSG). Ook de Braziliaanse Belg Andreas Pereira wordt een jaartje geleend van Manchester United. Hij kon zich al een paar keer in de kijker spelen, maar viel vooral op met een boete voor te snel rijden (148 km/u in de bebouwde kom).

Marcelino staat bekend als een intense coach die graag compact speelt met veel defensieve discipline en die zijn team de ruimtes goed laat benutten. Hij stuwt spelers naar een hoger niveau, zoals hij nu doet met de Italiaanse spits Simone Zaza en de Braziliaanse winger Rodrigo. Kortom, er zit weer schwung in Valencia. En dat was al een tijdje geleden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier