Fuentes: ‘Ik heb ploegen uit de Primera División behandeld’

© AFP
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Marca had een exclusieve babbel met de Spaanse dopingdokter Eufemiano Fuentes over zijn link met andere sporten, naast het wielrennen. Ook het voetbal passeert de revue. Hier de belangrijkste passages.

Marca: Kan een cleane atleet een record verbeteren?

EF: (denkt na) “Dat weet ik niet, maar ik denk dat het heel moeilijk is. Daarmee wil ik niet zeggen dat records in de atletiek verbeterd worden met doping: er zijn records van heel hoog niveau en er zijn er van heel laag niveau.”

Marca: Dus een record kan gebroken worden op een cleane manier?

EF: “Ja, ik denk wel dat er zo records verbeterd zijn. Andere records zijn dan misschien weer niet zo clean. Ik weet het niet.”

Marca: Kan je vandaag de dag de beste zijn in een sport zonder doping te gebruiken? Veel mensen denken dat de sport in meerdere of mindere mate ‘besmet’ is door doping?

EF: “Op die vraag kan ik niet antwoorden omdat ik niet actief ben geweest in alle sporten en omdat ik niet met de besten in elke sport gewerkt heb. Ik weet dat er grote sporters zijn, dat het lichaam de basis is van het sportief rendement en dat er mensen bestaan die echt buiten categorie zijn. Ik zou ze niet allemaal in dezelfde zak steken. Er is van alles wat.”

Marca: U beweerde ooit: “Ik heb behandelingen aanbevolen om voetbalploegen, atleten en tennissers beter te doen recupereren.” Klopt dat?

EF: “Ja, dat klopt.”

Marca: Voetbalploegen, atleten en tennissers.

EF: “Ja. Wielrenners heb ik niet genoemd, maar die waren er ook bij. Er zaten zelfs mensen bij die geen sport beoefenden. Ingevroren bloed kan op oneindig veel manieren gebruikt worden. Ik stel u de vraag: als u uw bloed dertig jaar kan invriezen om het te gebruiken wanneer u een ziekte oploopt, zou u dat dan niet doen? Er zijn spermabanken en dankzij het bestaan ervan zijn bepaalde sporters vader kunnen worden (Armstrong, nvdr). Invriezen geeft veel mogelijkheden, niet alleen sportieve.”

Marca: In 2006 zei u na uw aanhouding: “Laat ons zeggen dat er 30 procent wielrenners, 20 procent tennissers, 20 procent voetballers en 30 procent uit andere sporten bij waren.” Zijn dat reële cijfers?

EF: “Die cijfers zijn niet reëel, ik maakte een schatting. Maar de verscheidenheid aan sporters is dat wel. Waar 30 procent staat, moet dat misschien 26 procent zijn. En waar 20 procent staat, gaat het misschien om 22 procent. Ik heb dat niet gezegd met mijn klantenlijst voor mijn neus.”

Marca: Iñaki Badiola, de ex-voorzitter van Real Sociedad, heeft toegegeven dat zijn club voor uw diensten betaalde. Verwijst de afkorting Rsoc, die in documenten van Operación Puerto gevonden is, naar Real Sociedad?

EF: “Daar ga ik niet op antwoorden. Ik bevestig noch ontken het.”

Marca: Vindt u het vreemd dat die piste niet onderzocht wordt door de Guardia Civil?

EF: “Ja, het is op zijn minst verrassend.”

Marca: Ook het woord ‘Milan’ staat in die documenten. Gaat dat over de Italiaanse voetbalploeg?

EF: “Het verwijst niet naar AC Milan, maar het zou wel een link kunnen hebben met voetbal.”

Marca: U zei in Le Monde dat u drie keer met de dood bedreigd werd als u over uw link met het voetbal zou praten. Is dat waar?

EF: “Ja, dat heb ik ook zo gezegd in een rechtbank in Barcelona.”

Marca: En u weet niet wie er achter die bedreigingen zit?

EF: “Ja, dat weet ik wel, maar dat ga ik hier niet zeggen. Het waren bedreigingen tegen mij en tegen mijn familie.”

Marca: Is een grote naam uit het Spaanse voetbal ooit door uw handen gegaan?

EF: “Als u zegt ‘grote naam’, wat bedoelt u dan? Real Madrid of Barcelona? Nee. Maar als u met ‘grote naam’ ploegen uit de Primera División bedoelt, dan zou het antwoord anders zijn.”

Marca: Ging het om meer ploegen dan alleen Las Palmas?

EF: “Ja.”

Marca: De volgende zin is ook in uw mond gelegd: “Als ik zou spreken, dan zou Spanje noch het EK noch het WK gewonnen hebben.” Komt die zin van u?

EF: “Nee. Ik weet niet wie dat gezegd heeft en met welke bedoeling, maar het heeft veel schade veroorzaakt. Maar die zin heb ik nooit uitgesproken.”

Marca: Heeft u ooit een speler van de Spaanse nationale ploeg behandeld?

EF: “Nee, niet van de nationale ploeg.”

Marca: Tijdens het proces heeft u gezegd dat u alles ooit gaat vertellen in een boek. Alles of slechts een deel?

EF: “Ik ga alles vertellen wat mijn deontologische code en mijn beroepsethiek me toestaan.”

Marca: Inclusief de namen van uw cliënten?

EF: “Daarvoor verwijs ik naar mijn vorige antwoord. Het beroepsgeheim schenden is uiteraard deontologisch niet correct.”

Marca: Hebt u ergens spijt van?

EF: “Ja, ik heb er spijt van dat ik gedurende die twintig jaar niet meer tijd besteed heb aan mijn kinderen. Ik had graag minder tijd gestoken in die sport (waarschijnlijk bedoelt hij het wielrennen, nvdr), waar ik mijn leven voor gegeven heb en wat ik zo goed heb proberen te doen dat ik mijn familie, waar ik zielsveel van hou, verwaarloosd heb.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content