Gaat de FIFA loten om uit te maken wie zich kwalificeert in groep F?

Nigeria of Iran: wie gaat naar de achtste finales? © AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Als zowel Nigeria – Argentinië als Bosnië-Herzegovina – Iran op 0-1 eindigt, dan gaat de FIFA over tot een loting om te bepalen of Nigeria dan wel Iran samen met Argentinië naar de achtste finales mag.

Er kan vanavond een hoogst uitzonderlijke situatie ontstaan in groep F. Argentinië, dat met een zes op zes al geplaatst is voor de achtste finales, neemt het in zijn laatste groepswedstrijd op tegen Nigeria op hetzelfde tijdstip dat Iran het reeds uitgeschakelde Bosnië-Herzegovina partij geeft.

Het wordt dus of Nigeria of Iran dat het tweede ticket voor de volgende ronde verovert. De Afrikanen hebben voorlopig 4 punten met 1 gemaakte goal en geen tegendoelpunt, de Aziaten 1 punt met 0 gemaakte goals en 1 tegendoelpunt. Bij 1-0 verlies voor Nigeria en een 1-0 zege voor Iran eindigen beide landen dus met gelijke punten en identieke doelsaldo’s.

Voor die ongewone onknoping heeft de FIFA een… loting voorzien. Anderhalf uur nadat beide wedstrijden zijn afgefloten, zou een onschuldige hand bepalen of Iran dan wel Nigeria samen met Argentinië naar de achtste finales van het WK mag.

Nigeria heeft het voordeel dat het met een bonus van 3 punten aan zijn duel begint, maar het nadeel dat het de sterkste tegenstander heeft. Iran speelt tegen het al uitgeschakelde Bosnië, maar won in zijn geschiedenis nog maar één WK-match en kon in Brazilië nog niet scoren.

Nigeria probeert bovendien de eer van de Afrikaanse landen te redden, aangezien na Kameroen gisteren ook Ivoorkust werd uitgeschakeld, het toernooi ook voor Ghana aan een zijden draadje hangt in groep G en Algerije nog moet zien stand te houden tegen Rusland in groep H.

Speelschema en uitslagen van het WK 2014 in Brazilië.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier