Geen interlands meer in augustus om clubs rust te gunnen?

© Reuters

Daardoor zou de oefeninterland België – Nederland niet doorgaan. De FIFA moet echter nog akkoord gaan.

De European Club Association (ECA) en de UEFA zijn overeengekomen om de interlandperiode in augustus af te schaffen. Daardoor zou de oefeninterland België – Nederland niet doorgaan. De FIFA moet echter nog akkoord gaan.

De oefeninterlands in augustus waren de clubs al langer een doorn in het oog. De ECA, die 200 Europese topclubs vertegenwoordigt onder leiding van Karl-Heinz Rummenigge, vindt dat de kalender al overvol zit en de spelers amper van hun vakantie kunnen genieten. De UEFA gaat nu akkoord om de interlandperiode in augustus te schrappen.

Op 15 augustus ontvangen de Rode Duivels Nederland voor de 125ste ‘Derby der Lage Landen’, maar die komt er nu dus mogelijk niet.

Gesprekken met FIFA lopen stroever

De overeenkomst met de UEFA is echter maar een eerste stap. Ook de FIFA moet zijn fiat geven, maar de relatie tussen de Wereldvoetbalbond en de ECA is verzuurd.

De FIFA zegt “verrast” te zijn door de opmerkingen van de ECA. “De FIFA zal de internationale kalender bespreken op een vergadering op 5 maart met alle betrokken partijen,” luidt het. “Wij willen de clubs tegemoet komen, maar we moeten ook denken aan de nationale bonden. We blijven bereid om hierover te spreken met de ECA.”

Vorige week beslisten Rummenigge alsook ECA-secretaris-generaal Michele Centenaro, beiden lid van de werkgroep rond de internationale kalender, om hun kat te sturen naar een vergadering van de FIFA op 5 maart. “Dat maakt het moeilijk om vooruitgang te boeken in de discussie met de Europese clubs”, aldus de FIFA in een statement.

De FIFA besluit met een kleine sneer richting ECA en UEFA. “FIFA wil eraan herinneren dat de internationale wedstrijdkalender wereldwijd wordt toegepast, onder toezicht van de wereldvoetbalbond.”

Blessureverzekering

Het akkoord maakt deel uit van een nieuw samenwerkingsakkoord tussen de ECA en de UEFA, dat ingaat op 1 juni 2012 en loopt tot 30 mei 2018.

Daarin werd ook overeengekomen dat de clubs een groter deel van de inkomsten van het EK 2012 zullen krijgen, en dat de UEFA zal instaan voor een ‘blessureverzekering’ voor spelers van Europese clubs die zich blesseren tijdens interlands. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier