Geen voordeel voor rijke landen op het WK

© Epa

Rijke landen doen het over het algemeen niet beter dan armere landen op het WK, aldus een studie van PricewaterhouseCoopers.

Er bestaat geen verband tussen de grootte van de bevolking en het gemiddelde inkomen en succes op een wereldbeker voetbal. Volgens een onderzoek van PricewaterhouseCoopers hebben goede resultaten op een WK vooral te maken met de voetbalcultuur in een land en het thuisvoordeel.

“Landen uit Latijns-Amerika met een relatief laag inkomen deden het vaak beter dan hun welgestelde Europese rivalen”, aldus de onderzoekers. “Vooral als ze op het eigen continent, en dus dicht bij huis, mochten aantreden.”

Argentinië bleek bijvoorbeeld geregeld sterker dan Brazilië, dat vijf keer zo veel inwoners telt. Ook Uruguay, Nederland, Zweden en Kroatië presteerden vaak beter dan kon worden verondersteld op basis van de bevolkingsaantallen.

De Verenigde Staten, India en China deden het heel wat minder goed dan op basis van het aantal inwoners kon worden vermoed.

“Landen met een sterke voetbalcultuur en gepassioneerde supporters kunnen de economische supermachten in het voetbal het nakijken geven”, concludeerde John Hawksworth, hoofd macro-economie van PricewaterhouseCoopers.

Zou dat in andere sporten anders zijn? 4,3 miljoen van de 48 miljoen Zuid-Afrikanen zijn blank. Met slechts één gekleurde sporter in het team werd de Regenboognatie in 1995 en 2007 wereldkampioen rugby.

Het Zuid-Afrikaanse voetbalteam, met slechts één blanke, staat 84e op de FIFA-ranking en vreest als eerste thuisland de tweede ronde van het WK niet te halen.

(François Colin)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier