‘Gelukkig voor Anderlecht was Proto geschorst’

RSC Anderlecht © BELGA

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden.

S/VM: Bij Club Brugge vinden ze dat ze hun beste wedstrijd in de play-offs speelden, maar ze gingen wel 3-1 onderuit en geven zo de controle uit handen in de titelrace. Komt het nog goed met Club?

Jacques Sys: “Op het eerste half uur na speelde Club inderdaad een goede wedstrijd, maar opnieuw brak een gebrek aan efficiëntie voorin en achterin hen zuur op. Vooral dat gebrek aan opportunisme voorin kwam dit seizoen al meermaals ter sprake, wat best vreemd is aangezien Club het grootste aantal goals maakte. Nog zorgelijker is de vaststelling dat ze in deze play-offs zeven keer op achterstand kwamen en dikwijls in die aanvangsfase al. Gebrek aan concentratie, aan kwaliteit: wie zal het zeggen? Ook Michel Preud’homme erkent dat hij het niet weet. Wie in elke wedstrijd zo kinderlijk op achterstand komt, kan geen kampioen worden.”

“Ze hebben hun lot niet meer in eigen handen, terwijl de titel toch hét hoofddoel was van deze campagne -de bekerwinst is slechts balsem op de wonde. Een eerste titel in tien jaar moet voor rust zorgen bij Club. Als ze die kans nu weer missen zal de frustratie en zenuwachtigheid er alleen maar toenemen.”

S/VM: Anderlecht heeft dankzij de zege tegen Club zijn lot wél in eigen handen. Wint het zijn drie resterende wedstrijden is het voor een vierde opeenvolgende keer kampioen. Zijn zij nu titelfavoriet?

Jacques Sys: “Op dit moment wel, ja. Al is zomaar winnen tegen een bevrijd Standard geen evidentie, dus volgende week kan het scenario er weer helemaal anders uitzien. Maar ik vond hun overwinning tegen Club Brugge wel verdiend. Bij vlagen toonden ze toch hoe goed ze kunnen voetballen. Paars-wit heeft de beste spelers en bezit de nodige ervaring met dit soort titelstress. Bij AA Gent zag je toch dat het hen tegen Charleroi enigszins verlamde -iets wat Hein Vanhaezebrouck al wist. Die grote namen van Anderlecht zullen de komende drie matchen willen vlammen, daar ben ik van overtuigd. Daarom zeg ik inderdaad dat zij over de beste papieren beschikken.”

“Wie mij het meest opviel in de topper was doelman Davy Roef. Nog zo jong, maar wat een rust en klasse straalde die uit! Als je dat dan vergelijkt met de nerveuze Silvio Proto… die werkt met zijn drukke gedrag alleen maar zichzelf en wellicht de ploeg op de zenuwen. Eigenlijk kan je bijna stellen: gelukkig voor Anderlecht was Proto geschorst. Hoewel Roef met zulke prestaties -ook in de beker acteerde hij sterk- meer mag ambiëren dan een plek op de bank, denk ik niet dat Besnik Hasi nu zijn hiërarchie overhoop gaat gooien. Proto staat volgend weekend gewoon weer in doel.”

S/VM: Coup de théâtre bij KV Kortrijk, dat niet alleen met 4-0 de boot inging tegen Standard, maar waar ook een clubovername en een vertrek van de trainer op het programma staan. Is het sprookje van Kortrijk uit?

Jacques Sys: “Of ze straks Europees voetbal afdwingen of niet, dat doet weinig af van hun zeer knappe seizoen. Samen met Charleroi is Kortrijk sowieso de revelatie van dit seizoen. De grote vraag is nu: hoe ziet de toekomst eruit? Dat Yves Vanderhaeghe kortelings na het verlengen van zijn contract plots in zou gaan op een aanbod van KV Oostende doet zijn imago geen deugd. En het is een risico: wat als het straks bij Oostende niet aanslaat en hij na enkele maanden op straat staat?

“Vanderhaeghe zal anderzijds wel zijn redenen hebben. KV Kortrijk is een club die niet de middelen heeft om elk jaar bovenin mee te draaien. Maar dat was ook de vorige seizoenen zo, de beste spelers worden telkens verkocht, en toch strijden ze elke keer mee voor PO1. Ook de geruchten over een overname door Maleisische investeerders kan voor onrust zorgen. Als bestuur moet je dan toch heel wanhopig zijn om je lot in handen van zulke figuren te leggen. Het zou opnieuw een club zijn die zijn ziel verliest, jammer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier