Genk naar Champions League na strafschoppen

Racing Genk heeft zich na het nemen van strafschoppen geplaatst voor de groepsfase van de Champions League voetbal. KRC-doelman Laszlo Köteles stopte twee strafschoppen.

De Belgische landskampioen won in de KRC Genk Arena in de terugwedstrijd van de play-offs met 2-1 van het Israëlische Maccabi Haifa. Omdat ook de heenmatch op 2-1 was geëindigd en er in de verlengingen niet gescoord werd, moesten strafschoppen voor de beslissing zorgen. Daarin haalden de Limburgers het met 4-1.
Onder het oog van ex-trainer Frank Vercauteren knutselden de Limburgers aanval op aanval ineen. Na het halfuur kwam de wedstrijd in een stroomversnelling. Vossen was attent gevolgd om de 1-0 binnen te trappen, maar twee minuten later kreeg Golasa te veel vrijheid en trapte fraai de gelijkmaker binnen.

Genk leek even aangeslagen, maar kon toch gaan rusten met 2-1 dankzij Buffel.

Na rust schakelde de thuisploeg een versnelling lager, wat resulteerde in meer balbezit voor Maccabi maar weinig kansen. Aan de overkant miste Kennedy net voor zijn wissel een goede mogelijkheid. Zijn doublure Ogunjimi had een nog betere kans, en aan de overkant kon ook Amasha verlengingen niet verhinderen.

Verlengingen
In de verlengingen was Maccabi het gevaarlijkst. Amasha trapte op de paal en Cohen, die later met tweemaal geel uitgesloten werd, kopte op Köteles. Gescoord werd er niet meer, strafschoppen moesten voor de beslissing zorgen.

Genk-doelman Köteles stopte de elfmeters van Dvalishvili en Golasa, Genk faalde niet.

Genk gaat naar de groepsfase van de Champions League, Maccabi naar de groepsfase van de Europa League. Vrijdag volgt de loting. Racing Genk mag zich nu opmaken voor zes topwedstrijden op het kampioenenbal.

Jelle Vossen: van ballenjongen naar kampioenenbal
“Wat een fantastisch gevoel”, vond spits Jelle Vossen, die goed was voor de eerste Genkse treffer. “We hebben sinds vorig jaar een heel mooi parcours afgelegd en dit is dé ultieme bekroning. Toen Genk zich negen jaar geleden voor het eerst voor de Champions League plaatste, stond ik nog als ballenjongen met de Champions League-vlag te zwaaien en nu speel ik zelf op het kampioenenbal. Schitterend toch”.

Laszlo Köteles: iedereen is de held vandaag
De Hongaarse doelman Laszlo Köteles werd de held van Genk door in de strafschoppenserie de elfmeters van Dvalishvili en Golasa te pareren. “Iedereen is de held vandaag. Ik moet mijn ploegmaats bedanken dat ze tijdens de wedstrijd tweemaal konden scoren en dat ze al hun vier strafschoppen binnentrapten. Ik deed wat ik moest doen”, bleef hij bescheiden.

Pierre Denier: tijd voor champagne
Pierre Denier, coach ad interim van de Limburgers, was bijzonder opgelucht na de kwalificatie. “Het was niet eenvoudig om vijf spelers te vinden die de strafschoppen wilden geven. Dat Frank Vercauteren in de tribune zat, is toch wel een verrassing van formaat. Ik wil hem zeker bedanken, want dit is ook zijn verdienste. Nu is het tijd voor een glaasje champagne”, besloot hij. (Belga/EE)

De technische fiche van de terugwedstrijd in de play-offs om deelname aan de Champions League tussen Racing Genk en

Maccabi Haifa, dinsdag in de KRC Genk Arena. De heenwedstrijd vorige woensdag was op 2-1 geëindigd.

In Genk, KRC Genk Arena:

Racing Genk – Maccabi Haifa 2-1 (rust: 2-1, na 90 minuten en

verlengingen: 2-1, heen: 1-2)

Genk wint na strafschoppen met 4-1 en stoot door naar groepsfase Champions League

Scheidsrechter: Howard Webb (GBr)

Toeschouwers: 13.700