Geschorste Blatter: ‘Ik word nog steeds als een boksbal gebruikt’

Sepp Blatter en Michel Platini © REUTERS

De Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond FIFA heeft afscheidnemend FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini voor acht jaar geschorst. Dat maakte de Ethische Commissie maandag bekend. Om 11 uur geeft Blatter, die in beroep gaat tegen de schorsing, een persconferentie, volg het hier live.

Bekijk meer video’s van Stadion op nieuws.vtm.be

Door de schorsing moet Platini voorlopig een kruis maken over zijn ambities om FIFA-voorzitter te worden. De Fransman was tot voor de uitbraak van het schandaal de grootste kanshebber om Blatter op te volgen aan het hoofd van de Wereldvoetbalbond.

Blatter en Platini kunnen wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak, zowel bij de FIFA als bij het Internationaal Sporttribunaal TAS in het Zwitserse Lausanne. Beiden kregen ook nog een geldboete. Platini moet 74.000 euro ophoesten, Blatter 46.295 euro.

Misbruik van positie

Het gerechtelijk apparaat van de FIFA oordeelde dat de twee voetbalbonzen misbruik hebben gemaakt van hun positie. Blatter en Platini werden op 8 oktober voor negentig dagen geschorst door de Ethische Commissie, op verdenking van corruptie. Blatter zou in 2011 een verdachte betaling van 2 miljoen Zwitserse frank (1,8 miljoen euro) hebben overgemaakt aan Platini voor werk dat die laatste tussen 1999 en 2002 leverde. Voor die betaling werd er geen schriftelijk contract opgemaakt.

De Ethische Commissie is van oordeel dat er “geen wettige grond was” voor de betaling. Tijdens de hoorzittingen van vorige week konden Blatter en Platini de Ethische Commissie niet overtuigen dat er wel sprake was van een legale betaling. Platini stuurde vrijdag zijn raadsman naar zijn hoorzitting, de Fransman boycotte zijn eigen verhoor omdat hij vond dat het vermoeden van onschuld geschonden was. Blatter daagde donderdag wel op, nadien vertelde zijn raadsman “een beslissing in zijn voordeel” te verwachten.

Sepp Blatter gaat bij TAS in beroep tegen schorsing

“Ik wil ervoor vechten: voor mezelf en voor de FIFA. Geschorst voor acht jaar, waarom?”, vroeg Blatter zich af. De Zwitser stelde zich ook vragen bij de werkwijze van de Ethische Commissie. “Ik heb de uitspraak via de media moeten vernemen. Waarom waren zij sneller op de hoogte? Ik word nog steeds als een boksbal gebruikt. Dit is geen goede dag voor mezelf en de FIFA.”

Blatter en Platini werden maandag veroordeeld tot een schorsing van acht jaar wegens een verdachte betaling van 1,8 miljoen euro. Blatter zou in 2011 een verdachte betaling van 2 miljoen Zwitserse frank (1,8 miljoen euro) hebben overgemaakt aan Platini voor werk dat die laatste tussen 1999 en 2002 leverde. Voor die betaling werd er geen schriftelijk contract opgemaakt. “Ik had die betaling in de boeken moeten zetten maar dat is een administratieve kwestie en dat heeft dus niets met ethiek te maken”, verdedigde de Zwitser zich.

“Over die betaling was er dus enkel een mondeling akkoord, een gentleman’s agreement. Vlak na het WK in 1998 vertelde Platini me dat hij graag voor de FIFA zou werken. Het probleem was dat we hem niet meteen konden betalen, maar dus deels pas later.”

Ook Platini gaat in beroep

De Fransman bevestigde zo zijn eerdere voornemen om naar het Internationaal Sporttribunaal TAS in Lausanne te trekken. Daarnaast wil hij ook naar de burgerrechter gaan. Blatter verklaarde eerder op de dag al in beroep te zullen gaan. “De uitspraak heeft me niet verrast. Ik ben er zeker van dat mijn lot al voor de hoorzitting van 18 december vastlag”, vertelde Platini, die vorige week zijn eigen verhoor boycotte omdat hij vond dat het vermoeden van onschuld geschonden was. “Met dit verdict willen ze me elimineren uit de voetbalwereld. Maar ik heb een zuiver geweten.”

(Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier