Ghana dreigt stemrecht te verliezen voor verkiezing WK 2026

© AFP

Het Afrikaanse land zit zonder nationale voetbalbond, nadat die wegens corruptie werd ontbonden door de regering.

Een tv-programma onthulde dat tal van bondsofficials, onder wie voorzitter Kwesi Nyantakyi, smeergeld ontvingen. Zo was te zien dat hij maar liefst 55.000 euro ontvangt van een zogenaamde zakenman, die aangaf dat hij de nationale Ghanese voetbalcompetitie wilde sponsoren. Wat Nyantakyi toen niet wist, was dat het om een undercoveractie ging van een journalist.

De Ghanese regering reageerde geschokt na het zien van de beelden. Ze besliste de zaken meteen over te dragen aan het gerecht. Maar door het ontbinden van de nationale voetbalbond van Ghana (GFA) riskeren ze daar nu wel een schorsing van de FIFA.

En net die actie kan grote gevolgen hebben. Want de wereldvoetbalbond verbiedt immers politieke inmenging. Vandaar de dreiging met een straf. Hierdoor kan Ghana morgen/woensdag ook zijn stemrecht verliezen bij de verkiezing voor de organisatie van het WK voetbal in 2026. Dat kan belangrijk zijn, zeker als je weet dat die strijd gaat tussen Marokko (met de steun van geheel Afrika) en een gezamenlijk project van de Verenigde Staten, Canada en Mexico.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier