Gibraltar, bekend van… Carl Hoefkens en Eva Carneiro

Eva Carneiro, ex-clubarts bij Chelsea. © BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Wie is Gibraltar, vanavond tegenstander van onze Rode Duivels op weg naar het WK 2018?

6,8 vierkante kilometer bedraagt de totale oppervlakte van dwergstaat Gibraltar, een Britse enclave in het uiterste zuiden van Spanje. Dertigduizend inwoners en één voetbalstadion, gedeeld door de tien clubs die deel uitmaken van de plaatselijke – in dit kader een zeer toepasselijke begrip – eerste klasse. De absolute topclub van de Premier Division in Gibraltar is Lincoln Red Imps (vertaald: de rode kabouters), dat de voorbije veertien jaar telkens kampioen werd. De Red Imps verbaasden begin deze zomer nog door in de tweede voorronde van de Champions League met 1-0 te winnen van Schots kampioen Celtic Glasgow. In de terugwedstrijd werd het weliswaar 3-0, maar het bewijst dat onderschatting tegen ploegen uit Gibraltar tegenwoordig ook al tot averij kan lijden. Vanaf volgend seizoen heeft Gibraltar trouwens drie vertegenwoordigers in de voorrondes van de Europese clubcompetities, waar ze sinds hun erkenning door de UEFA in mei 2013 aan mogen deelnemen.

Sinds mei dit jaar is de nationale ploeg van Gibraltar (net als die van Kosovo) ook officieel erkend door de FIFA en bekleedt het daar een gedeelde laatste plaats op de wereldranglijst. Begin september speelden de Zuid-Europeanen hun eerste officiële WK-kwalificatiewedstrijd ooit: tegen Griekenland hield Gibraltar goed stand, maar uiteindelijk verloor het met 1-4. De nationale ploeg bestaat uit voornamelijk uitgeweken Britten, zoals Scott Wiseman, voetballend bij de Engelse derdeklasser Scunthorpe United en de enige international die full time profvoetballer is. Een andere legende in de ministaat is politieagent Lee Casciaro, tevens de spits die in juni Celtic op de knieën kreeg en die op 29 maart 2015 het allereerste officiële doelpunt in een internationale competitie maakte voor Gibraltar. Aanvoerder van de ploeg is Roy Chipolina, die hoofdzakelijk de kost verdient als douanier. Voor de recente interland tegen Griekenland had hij overdag nog gewerkt tot 15u.

Zeggen de namen van de Gibraltarese internationals je niet veel, dan zijn er toch twee voetbalnamen die wél een belletje doen rinkelen. De eerste is die van ex-Rode Duivel Carl Hoefkens (37), sinds vorig jaar voetballend voor Manchester 62 FC in Gibraltar. Dat hij een buitenverblijf heeft in het nabijgelegen Marbella zit daar voor veel tussen. De andere is die van Eva Carneiro, de bevallige voormalige clubdokter van Chelsea, tot ze daar een aanvaring had met José Mourinho. Carneiro keerde na haar ontslag bij de Blues terug naar haar geboorteland en begon er als sportarts in de Specialist Medical Clinic.

De GFA, de voetbalbond van Gibraltar, neemt de ontwikkeling van de voetbalsport serieus. Momenteel worden de interlands nog afgewerkt in het 400 kilometer verderop gelegen Portugese Faro, maar de plannen voor een nieuw nationaal voetbalstadion met 8000 zitplaatsen, zijn rond en aan de UEFA werd speciale toelating gevraagd om ondertussen in het kleine Victoria Stadium te mogen spelen. De GFA maakt zich sterk dat de wedstrijd tegen België de laatste op buitenlandse bodem zal zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier