‘Grasmat Manaus is WK-onwaardig’

De grasmat van het WK-stadion in Manaus, waar zaterdagnacht de kraker Engeland-Italië (groep D) doorgaat, voldoet niet aan de criteria voor WK-wedstrijden. © BelgaImage

Volgens de internationale spelersvakbond FIFPro voldoet de grasmat van het WK-stadion in Manaus, waar zaterdagnacht de kraker Engeland-Italië (groep D) doorgaat, niet aan de criteria voor WK-wedstrijden.

Het veld van de Arena Amazonia zou er bijzonder droog bij liggen. In de buurt van een van de twee doelen is er weinig gras. “De spelers verdienen een goede grasmat”, aldus de FIFPro in een persbericht. “Dat is niet het geval in Manaus. Niemand wil de spelers en het spektakel hieronder zien lijden.”

Het Italiaanse dagblad La Repubblica liet vrijdag de hoofdverantwoordelijke voor de grasmat aan het woord. “Het veld is in erbarmelijke staat”, zei hij. “We hebben een noodplan opgesteld om het gras te beschermen, maar ik denk niet dat de grasmat komend weekend in goede staat zal zijn.”

In het stadion van Manaus, dat 206 miljoen euro kostte en plaats biedt aan 44.000 mensen, worden naast Engeland-Italië nog drie groepsmatchen gespeeld: Kameroen-Kroatië, Honduras-Zwitserland en Portugal-VS. Bij de bouw van het stadion verloren drie arbeiders het leven. Wegens de klimatologische omstandigheden is Manaus niet geliefd bij de WK-deelnemers.

De stad ligt in het centrum van het Amazonewoud, waar de Rio Solimoes en de Rio Negro samenvloeien om daarna de Amazone te vormen. De twee miljoen inwoners leven er in tropische omstandigheden: een gemiddelde jaartemperatuur van meer dan 28 graden en een luchtvochtigheid die boven 80 procent ligt. Tussen juni en december is er een jaarlijkse droogte en dan kan de temperatuur boven veertig graden Celsius stijgen.