Griekenland dankzij penalty in blessuretijd naar achtste finale

Giorgios Samaras scoort de penalty die Griekenland naar de tweede ronde stuurt. © REUTERS

Griekenland heeft zich dinsdag geplaatst voor de achtste finales van het WK. Het deed dat met een 2-1 zege tegen Ivoorkust die er kwam na een penalty op het allerlaatste moment.

Griekenland eindigt als tweede in groep C, na Colombia, dat met 4-1 won van Japan. Colombia treft zaterdag in de achtste finales in Rio de Janeiro Uruguay, tweede in groep D. Griekenland speelt zondag in Recife tegen Costa Rica, de verrassende winnaar van groep D.

Zenuwen strak gespannen

Ivoorkust en Griekenland konden zich allebei voor de allereerste keer in hun geschiedenis plaatsen voor de achtste finales van een WK en dus stonden de zenuwen strak gespannen. De toeschouwers in het Castelaostadion in Fortaleza kregen aanvankelijk flauwe kost geserveerd. Griekenland zag in de eerste twintig minuten met doelman Karnezis en middenvelder Kone wel twee spelers geblesseerd uitvallen,

Pas na een halfuur konden de handen op elkaar voor een echte doelkans. De Griekse linksachter Holebas perste er een lange spurt uit en besloot van net buiten de zestien knap op de doellat.

Drie minuten voor de pauze mocht Lokerendoelman Copa zich toch omdraaien. Na dom balverlies van Tioté op het middenveld mocht Andreas Samaris vrij aanleggen. De middenvelder van Olympiacos twijfelde niet en schoot de Grieken op voorsprong.

Voetbalhemel

Na de koffie voerde Ivoorkust, met een bleke Didier Drogba, de druk op, maar ook Griekenland liet zich niet onbetuigd. Het leverde een aangenaam kijkstuk op met wisselende kansen.

Een kwartier voor tijd bezorgde invaller Wilfried Bony de Ivorianen de verlossing. De spits van Swansea City werkte een assist van Gervinho tegen de netten (1-1).

In de tweede minuut van de toegevoegde tijd stortte de wereld van de Afrikanen toch nog in. Griekenland kreeg immers een strafschop na een contact tussen Sio en Samaras. Die nam zijn verantwoordelijkheid en knalde Griekenland naar de voetbalhemel. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier