Griekenland en Tsjechië in de kwartfinales van Euro 2012

© Rusland

Voor gastland Polen en het Rusland van Dick Advocaat is het EK voorbij.

Tsjechië heeft zich als winnaar van groep A geplaatst voor de kwartfinales van het EK voetbal in Polen en Oekraïne. Op de derde en laatste speeldag in de poulefase won Tsjechië in Wroclaw met 1-0 van Polen. Polen had met 2 op 6 voor aanvang maar één opdracht en dat was winnen.

Poolse motor komt nooit echt op gang
De thuisploeg, met Anderlecht-verdediger Marcin Wasilewski opnieuw in de ploeg, nam dan ook meteen het heft in handen. Het balbezit resulteerde in de tiende minuut in een grote kans voor Lewandowski. De prijsschutter van Borussia Dortmund schoot echter naast. Goed tien minuten later dreigde Polen opnieuw langs Boenisch, die zijn schot gepareerd zag door Cech.

Tsjechië, dat moest aantreden zonder de geblesseerde spelmaker Rosicky, herstelde gaandeweg het evenwicht maar echt dreigen deed het elftal van coach Bilek voor rust niet. Oudgediende Milan Baros werd in de spits amper bereikt door zijn ploegmaats.

Na de koffie stokte de motor bij Polen, waar Wasilewski na een uur geel kreeg. Tsjechië kreeg nu kansen maar stuitte aanvankelijk nog op doelman Tyton. In de 72e minuut was het toch raak. Middenvelder Jiracek werkte mooi af na een assist van Baros. Polen kwam via Wasilewski nog dicht bij 1-1 maar hij kopte over.

Griekse aanvoerder Karagounis leidt team naar overwinning
Ook Griekenland heeft zich gekwalificeerd voor de kwartfinales van het EK voetbal. In Warschau wonnen de Grieken met 1-0 van Rusland. Een superieur Rusland zette de Grieken van bij aanvang onder druk. De roodhemden monopoliseerden het leer en versierden een rist kansen langs onder meer kapitein Arshavin en Kerzhakov, maar hun pogingen misten doel.

Griekenland beperkte zich hoofdzakelijk tot verdedigen en leek met een gevleide 0-0 stand de rust in te trekken tot Giorgios Karagounis in de blessuretijd plots alleen op doel mocht afstormen. De ervaren Griekse aanvoerder werkte beheerst af en bracht zijn team zo op voorsprong.

Na de kampwissel ging Rusland verwoed op zoek naar de gelijkmaker maar echte dreiging bleef achterwege. Aan de overkant claimde Karagounis een strafschop maar hij kreeg, tot zijn grote woede, geel voor een schwalbe. Rusland slaagde er niet meer in dominant te voetballen en ontsnapte zelfs aan de 2-0 toen Tzavellas een vrijschop op het doelhout uiteen zag spatten. Aan de overzijde miste de kopbal van Dzagojev het Russische doel op enkele centimeters. (Belga/INM)