Grote afwezige bij La Roja: supporter nummer één, Manolo

Manolo, met zijn al even befaamde trommel. © BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Het Franse voetbalblad SoFoot ging de legendarische Manolo opzoeken in zijn bar in Valencia.

Manuel Cáceres Artesero (67) is een van de beroemdste voetbalsupporters ter wereld. Hij is beter bekend als Manolo, el del bombo, vanwege de enorme trommel die hij naar alle matchen van de Spaanse nationale ploeg meezeult. Hij volgt La Roja al sinds het WK 1982 en maakte zo al negen WK’s en acht EK’s mee. In 1982, toen het toernooi in Spanje doorging, liftte hij nog naar alle wedstrijden omdat hij geen geld had, 18.000 kilometer legde hij zo af.

Zijn passie voor de nationale ploeg kostte hem zijn familieleven, maar ondertussen is hij de vriend van de spelers en gingen onder meer koning Juan Carlos en Michel Platini met hem op de foto. Het is de eerste keer dat hij er niet bij is om La Roja te steunen met de gekende bonkende geluiden die zijn trommel voortbrengt. In SoFoot legt hij uit waarom: ‘Mijn dokter heeft gezegd dat ik het kalmer aan moet doen. Ik heb hartritmestoornissen en ik had al gezondheidsproblemen in 2010. Ik ben toen noodgedwongen terug naar Valencia gekomen, maar toen Spanje de finale haalde, ben ik toch weer naar Zuid-Afrika gevlogen.’

In zijn bar aan het Mestallastadion vind je geen menukaart, alleen een prijslijst van producten met het stempel ‘Manolo’: ballen, wijnflessen, petten, sleutelhangers,… Kwestie van zijn naam te vermarkten. Je kan er uiteraard ook terecht voor de typisch Spaanse tapas, opgediend door de legende himself. Geregeld komt hij polsen: ‘Amigo, te falta algo?’ Heb je nog iets nodig, vriend?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier