Guardiola en Barcelona gaan uit elkaar (video)

© AFP

Huidig assistent Tito Vilanova volgt 41-jarige succescoach op.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Josep ‘Pep’ Guardiola (41), de meest succesvolle trainer van Barcelona aller tijden, verlengt zijn aflopende contract niet en stopt eind dit seizoen als coach van de Catalaanse voetbaltrots. Huidig assistent Tito Vilanova volgt hem op.
Waarschijnlijk last Guardiola een sabbatjaar in.

“De reden is simpel: vier jaar is voldoende”, legde Guardiola uit op een persconferentie in Camp Nou. “Het is tijd dat ik mijn batterijen kan opladen. Deze job is erg veeleisend en een nieuwe trainer kan de ploeg dingen bijbrengen die ik niet kan. Hij zal de passie en de energie hebben die nodig zijn om verder te doen.”

Op 30 juni trekt Guardiola de deur bij Barcelona dicht. In de marge van de persconferentie kondigde voorzitter Sandro Rosell aan dat Vilanova hem opvolgt als hoofdcoach. (zie ook kader onderaan)

De persconferentie:Indrukwekkend palmares
Guardiola, in de jaren ’90 zelf speler van de club, is de meest succesvolle trainer van Barcelona in de geschiedenis van de club. Hij werd in 2007 trainer van het B-elftal en is sinds mei 2008 hoofdcoach van de azulgrana (in opvolging van Frank Rijkaard) en leidde de Catalaanse voetbaltrots in vier jaar tijd naar maar liefst dertien trofeeën.

Zo won Barcelona onder zijn hoede onder meer drie Spaanse landstitels (2009, 2010 en 2011), twee keer de Champions League (2009 en 2011), twee keer de UEFA Super Cup (2009 en 2011), twee keer het WK voor clubs (2009 en 2011) en de Spaanse beker (2009).

Afscheid in stijl?

Dit seizoen kent Barça minder succes. In de Champions League werden Lionel Messi en co in de halve finales uitgeschakeld door Chelsea. Ook een vierde landstitel op rij lijkt veraf. Met nog vier speeldagen te gaan, telt Barça 7 punten achterstand op grote rivaal Real Madrid.

Barcelona kan wel nog de Spaanse beker winnen. Op 25 mei ontmoeten Messi en co in de finale van de Copa del Rey Athletic Bilbao. Winst betekent voor Guardiola een afscheid in stijl. (Belga/KVDA)

Filosofie

De aanstelling van de weinig ervaren Tito Vilanova als nieuwe hoofdcoach doet bij heel wat waarnemers de wenkbrauwen fronsen. De 42-jarige Vilanova speelde als jeugdvoetballer voor Barcelona maar raakte nooit in de eerste ploeg. Daarna verkaste hij naar kleinere Spaanse teams. In 2007 werd hij assistent van Guardiola bij het B-elftal van Barcelona. Een jaar promoveerde hij mee naar de A-ploeg.

Sportief directeur Andoni Zubizarreta verdedigt de keuze: “Vilanova heeft het meeste voeling met het model dat door Guardiola is uitgetekend. Onze filosofie bestaat erin dat we altijd eerst binnenshuis op zoek gaan naar geschikte mensen. Dat gebeurt zo voor de spelersgroep, waar we eerst naar onze eigen jeugd kijken, en dat geldt ook voor onze trainers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier