Guus Hiddink wordt coach van Eto’o, Carcela en Boussoufa

© EPA

Guus Hiddink wordt teammanager bij de steenrijke Russische club Anzhi Makhachkala waar hij Yuri Krasnozhan opvolgt, meldt Voetbal Internationaal.

De 56-jarige Nederlander wordt manager bij de steenrijke club Anzhi Makhachkala uit de deelrepubliek Dagestan waar Samuel Eto’o, Roberto Carlos, Mbark Boussoufa en Mehdi Carcela spelen. Hij zal er een rol vervullen zoals Sir Alex Ferguson dat bij Manchester United doet.

‘Tsaar Guus’

‘Tsaar Guus’ wordt op deze manier weer een grootverdiener in het vak. In de Russische media wordt gesproken over een jaarsalaris van tien miljoen euro. Anzhi geeft de voorkeur aan de 65-jarige Varssevelder boven de Italiaanse Fabio Capello. De voormalige Engelse bondscoach kwam na zijn recent ontslag vaak ter sprake in de geruchten over de opvolging van Yuri Krasnozhan.

Sir Alex Ferguson

‘Guus Geluk’ zal in Rusland een rol vervullen zoals Sir Alex Ferguson dat bij Manchester United doet. De veldtrainingen worden grotendeels geleid door assistenten Ton Du Chatinier en Zeljko Petrovic. Hiddink neemt de uiteindelijke beslissingen over opstelling, speelwijze en aanverwante materie. Het transferbeleid blijft het voorrecht van clubeigenaar Suleyman Kerimov.

Laatste nippertje

De Nederlander was al eerder gelinkt aan de job. Op het laatste nippertje werd de voorkeur gegeven aan de trainer van het Russische nationale B-elftal, Yuri Krasnozhan. De 48-jarige Rus lag in de clinch met kapitein en voormalig interim-trainer Roberto Carlos en sterspeler Samuel Eto’o. Nadat er geen enkele wedstrijd onder zijn leiding werd gespeeld, bood hij onlangs zijn ontslag aan.

Internationale carrière

Na de uitschakeling van Turkije voor het EK 2012 werd Hiddinks contract in november ontbonden. Turkije was de vijfde nationale voetbalploeg die hij begeleidde. Hiddink begon als speler en assistent-trainer zijn trainerscarrière bij De Graafschap. Anzhi wordt de achtste club voor de Nederlander na PSV, Fenerbahçe, Valencia, Real Betis, Real Madrid en Chelsea. Anzhi staat voorlopig zevende in de Russische Premier League op 13 punten van leider Zenit Sint-Petersburg. (SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier