Guy Luzon kon niet klagen over een gebrek aan loyaliteit van zijn spelers

© IMAGEGLOBE

De Israëlische ex-coach moest Standard informeerde hen weinig over de tegenstander en slaagde er niet in ze scherp te houden.

Al onder druk begon Guy Luzon aan het nieuwe seizoen, ondanks de titel van vicekampioen, het beste resultaat sinds Roland Duchâtelet de club overnam. Daarbovenop kwam een woelige en vooral late mercato, met een massale uittocht van de sterkhouders van de afgelopen twee seizoenen (Batshuayi, Vainqueur, Ezekiel, Kanu, Opare, Buyens). Het gevolg? Een ondermaats en compleet gemist seizoendebuut. Daarbij gaat de trainer niet helemaal vrijuit. Hij kreeg zijn spelers pas eind augustus, maar op 19 oktober was hij nog altijd niet bij machte om zijn team een stempel op de match te laten drukken. Zonder twijfel geremd door een vijandige sfeer toonde Standard tegen hekkensluiter Zulte Waregem niets op het veld. Pas in de 38e minuut dwongen de Rouches in eigen huis een eerste doelkans af.

Guy Luzon werden zijn soms bizarre keuzes op het veld verweten. Astrit Ajdarevic tegen Mouscron-Péruwelz op rechts, of te veel vertrouwen aan Samy Mmaee van wie zijn jeugdtrainers aangeven dat hij nog niet klaar is voor het grote werk. Het feit dat Mmaee bij dezelfde makelaar zit als de trainer (Dudu Dahan) ontstemde al evenzeer een aantal spelers, die na de wedstrijd de trainer waarschuwden dat hij met dit soort ingrepen met hun premies speelde.

Niet dat Luzon kon klagen over een gebrek aan loyaliteit van zijn spelers. Op geen enkel moment hebben ze op zijn ontslag aangedrongen of hem op het veld gesaboteerd, ook al werd al een maand over zijn vertrek gespeculeerd. Qua tactische ingrepen zal Luzon hen niet tot in de lengte van dagen bijblijven, maar op menselijk vlak klikte het wel tussen de spelers en de trainer die hen op en naast het veld veel vrijheid gaf. Want Luzon was geen autoritaire trainer en evenmin een man met een ijzeren hand. Hij had ook niet de gewoonte zijn spelers te belasten met extra trainingsuren. Vorig jaar leverde dat goeie resultaten op. De spelers stonden open voor zijn aanpak, en toonden zich op fysiek vlak superfit. De ineenstorting eind vorig seizoen was eerder van mentale dan van fysieke aard. Wel werd hem aangewreven dat hij de spelers te weinig informeerde over de tegenstander. In tegenstelling tot zijn voorganger Mircea Rednic die tot in de details doorging over sterktes en zwaktes van elke tegenspeler, besteedde Luzon in totaal niet meer dan vijf tot tien minuten aan de andere ploeg. Zo wisten flankverdedigers bij de aftrap niet altijd of hun rechtstreekse tegenstander links- dan wel rechtsvoetig was.

Tegen Zulte Waregem bleek dat Luzon er niet langer in slaagde zijn spelers scherp te houden. De laatste weken wekte de lichaamstaal van Luzon nog weinig verbazing, maar ook weinig enthousiasme. Men haalde eens de schouders op, soms stond men perplex. Een aantal spelers gaf aan dat ze niet altijd precies snapten wat de trainer bedoelde met zijn drukke gebaren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier