Harry ‘Hurricane’ Kane: ‘Messi en Ronaldo staan er elke week. Dat wil ik ook bereiken’

Harry Kane © BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Harry Kane, de 24-jarige spits van Tottenham, raast door 2017. Het geheim voor zijn hoge productiviteit bevindt zich in… de keuken.

Toen aan Pep Guardiola begin oktober werd gevraagd welke concurrenten hij zag voor de Engelse titel, zei hij gevat: ‘Je hebt Manchester United, waar je dit seizoen écht de hand van José Mourinho ziet, en je hebt dat Hurricane Team.’ Een kwinkslag naar Tottenham, waar orkaan Harry Kane week na week een ravage aanricht in de verdediging van de tegenstander. Ook in de Champions League moesten de keepers van Borussia Dortmund en APOEL Nicosia na afloop naar de ziekenboeg met verschroeide vingers. Tegen de Duitsers sloeg Kane thuis twee keer toe (3-1), de Cyprioten gaf hij drie keer het nakijken (0-3).

Of Keylor Navas vanavond in het Bernabéu nog wat meer haren zal verliezen na de confrontatie met wervelwind Harry, wisten we bij het ter perse gaan nog niet. In ieder geval werd er in aanloop naar het CL-treffen tussen Real en Tottenham al druk gespeculeerd over de toekomst van de Spursspits. Karim Benzema (29) en Gareth Bale (28) moesten dit seizoen immers al geregeld binnen voor onderhoud en de motor van Cristiano Ronaldo (32) slaat voorlopig alleen aan in de Champions League (aantal goals in de competitie: nul). De leeftijden spreken ook voor zich: de fameuze BBC nadert stilaan zijn houdbaarheidsdatum.

Een Brit bij de Koninklijke? Dat is geen garantie op sportief succes. Denk maar aan Michael Owen, Steve McManaman, Jonathan Woodgate en David Beckham (commercieel wel een voltreffer). Zelfs Bale kon nooit echt overtuigen in het hagelwitte shirt. Maar volgens Spaanse bronnen schrikt voorzitter Florentino Pérez er niet voor terug om de afkoopsom van 200 miljoen euro voor Kane op te hoesten.

Staat die zelf wel open voor een avontuur in het buitenland? ‘Het is niet iets dat ik absoluut wil doen, maar ik sluit niks uit. Ik ben heel gelukkig in Tottenham, maar we zullen zien’, houdt de geboren en getogen Londenaar zich op de vlakte. Prijzen pakte hij voorlopig nog niet bij de Spurs, maar als iemand Tottenham een eerste titel sinds 1961 kan bezorgen, dan is het Harry Kane wel. Door zijn ploegmaat Toby Alderweireld wordt hij omschreven als een heel complete spits: ‘Hij is sterk, gebruikt zijn lichaam, is tweevoetig en heeft een goed kopspel. Daarnaast is hij ook nog slim en werkt hij zich te pletter voor de ploeg. Vaak zie je bij een spits dat er een van die elementen ontbreekt. Kane heeft het allemaal.’

Messi en Ronaldo staan er elke week. Dat wil ik ook bereiken

Romelu Lukaku kan ervan meespreken. Vorig seizoen leek de Rode Duivel op twee speeldagen van het einde met twee goals voorsprong op Kane de gedoodverfde favoriet om topschutter van de Premier League te worden. Maar in de laatste twee matchen stak Orkaan Kane weer op: liefst zeven goals maakte hij in 180 minuten. Ook in het seizoen 2015/16 was hij al topschutter geworden en in 2014/15 eindigde hij tweede, na Sergio Agüero.

1 januari

Wat is het geheim van de meest productieve speler van de Premier League in 2017 (zie kader)? Hij legde het zelf uit in aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijd van Engeland tegen Slovenië. De match die Engeland een ticket voor het WK opleverde, werd trouwens gewonnen met 1-0. Doelpunt: Harry Kane.

‘Plots kwam er een klik in mijn hoofd: een voetbalcarrière gaat zo snel, dus elke dag telt’, vertelt de scherpschutter in The Guardian. ‘Als je zoveel wedstrijden moet spelen, kun je niet altijd zo hard trainen als je wilt, dus moet je the little gains ergens anders halen. Sinds een jaar of zo doe ik dat via mijn voeding. Er werd mij een kok aanbevolen, en toen ik een gesprek met hem had, was ik onder de indruk. Hij legde uit hoe het lichaam werkt en hoe hij mij kon helpen om te recupereren. Mijn ogen gingen open op dat moment. Ik had altijd gezond gegeten, maar hij zei wat ik nog meer kon doen. Het gaat niet altijd over het juiste voedsel, maar ook over het juiste moment om iets te eten.

‘Je kunt de hele week gezond eten en in het weekend koolhydraten tot je nemen voor een wedstrijd, maar je lichaam is dat dan niet gewoon en kan zo in een soort van shock gaan’, klinkt Kane plots als een voedingsspecialist. ‘Dus moet je afhankelijk van je trainingsschema inplannen wanneer je meer koolhydraten eet en wanneer minder. Ik ben daarmee begonnen op 1 januari, een goed voornemen. Mijn vriendin en ik verwachtten toen een dochtertje en we wisten dat er heel wat tijd naar haar zou gaan. Nu eens kookte ik, dan zij, maar onze gerechten werden een beetje eentonig. Sorry, mijn gerechten werden een beetje eentonig, niet die van haar… (grijnst) Sinds januari maakt een kok eten voor ons van maandag tot zaterdag en hij laat wat achter in de koelkast voor zondag, zodat ik het programma kan volgen.’

Het dieet legt hem geen windeieren. ‘Ik wil mijn potentieel ten volle benutten en ik zoek naar manieren om nog wat procentjes te verbeteren: ijsbaden, stretching, voeding… Het zijn kleine dingen die je fris houden.’ Dat Kane ambitieus is, steekt hij niet onder de keukenstoelen of banken. ‘Als je goals blijft maken, dan gaan de tegenstanders een wedstrijdplan tegen jou bedenken, maar dat is ook een soort van appreciatie. Het toont dat je goed bezig bent. Ik houd van goede spelers, maar Lionel Messi en Cristiano Ronaldo staan er elke week. Dat wil ik ook bereiken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier