“Herinnering aan De Ceulaer? Geen”

© Belga

Benjamin De Ceulaer verliet in 2005 Sint-Truiden voor een Nederlands avontuur dat hem naar RKC Waalwijk en Feyenoord Rotterdam bracht. Dat avontuur is nu voorbij: De Ceulaer tekende onlangs bij Sporting Lokeren.

Is hij in Nederland mislukt? Ja en nee. “Benjamin was een aardige jongen en speelde best wel wat leuke wedstrijden, maar echt bepalend was ie niet, zelfs niet in tweede klasse,” zegt Martijn Krabbendam, Feyenoordwatcher van weekblad Voetbal International.

“Als je mij vraagt: welke herinnering heb jij aan Benjamin als Feyenoordspeler? Dan moet ik antwoorden: geen. Dat zegt genoeg, denk ik.”

“Let op, volgens mij bezat hij voldoende talent om het te maken als flankspeler in Nederland. Daarom kleeft op hem het stigma van talentvolle speler die nooit de belofte wist in te lossen.”

“Waarom het dan niet lukt, hangt af van verschillende factoren. Gewoon pech bijvoorbeeld, zoals met die beenbreuk. Want dit wil ik zeker nog toevoegen: Benjamin gaf als mens een zeer goede indruk op mij. Misschien was hij zelfs té braaf voor Feyenoord.”

Een stelling waar Zeljko Petrovic, tegenwoordig vaak te bewonderen als WK-analist op Sporza, zich volledig in kan vinden. Petrovic was De Ceulaers trainer bij RKC in het seizoen 2007-2008: “Als hij wat meer brutaliteit in zich zou hebben, zou hij veertig procent beter spelen. Want voetballen kan hij.”

“Met brutaliteit bedoel ik: durven de actie te maken en de bal opeisen. Lef tonen. Dat zag je de andere Belgen, bij Ajax bijvoorbeeld, wél doen, maar Benji bleef altijd dezelfde nette kerel. Dat heeft ook zijn charme, maar de top bereik je daar niet mee. Nochtans, qua talent mag hij die ambiëren.”

Lokeren vindt Petrovic een goede carrièrezet. “Benjamin heeft vertrouwen nodig en moet zich ergens thuisvoelen om te presteren, dat kan hij nu bij Lokeren terugvinden.”

(Matthias Stockmans)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier