Herlees: België wint in kolkend stadion met 2-1 van Servië

© Belga
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Redacteur Knack

Herlees de LIVE-blog op Sportmagazine.be over de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Servië in het bruisende Koning Boudewijnstadion.

22.41 uur: Hierbij beëindigen wij onze LIVE-blog. Bedankt om bij ons te volgen. Geniet nog van vanavond – maar hou het beschaafd.

22.40 uur: De Rode Duivels lopen enthousiaste ererondjes. De supporters juichen hen toe.

22.39 uur: België verslaat Servië in een belangrijk duel. De Belgen scoorden twee keer (De Bruyne (’13) en Fellaini (’60). Kolarov scoorde in de 87e minuut nog met een knappe vrije trap. In de heenwedstrijd wonnen de Belgen met 0-3 op Servische bodem.

Door de nederlaag van Kroatië tegen Schotland staat België met 19 punten aan de leiding in groep A. Kroatië volgt op 16 punten, Servië op 7. Wales heeft met 6 punten respectievelijk 1 en 2 punten voor op Schotland en Macedonië.

22.37 uur: Bisevac krijgt een gele kaart wegens handsbal.

22.36 uur: Er komen 3 minuten extra tijd.

22.35 uur: Kroatie lijdt zure thuisnederlaag Kroatië heeft in Zagreb op de zevende speeldag in WK-kwalificatiegroep A een zure 0-1 thuisnederlaag geleden tegen Schotland. Robert Snodgrass scoorde iets voor het halfuur het enige doelpunt voor de Schotten, die hun eerste zege boekten in deze WK-kwalificaties.

Kroatië heeft met zeven wedstrijden op de teller 16 punten, waardoor de Rode Duivels (met 16 punten na 6 wedstrijden) alleen aan de leiding kunnen komen in de groep als ze minstens een punt pakken tegen Servië.

Kroatië startte zonder zijn geschorste draaischijf Luka Modric en dat scheelt toch een slok op een borrel. De Schotten kwamen na 26 minuten dan ook ietwat verrassend op voorsprong dankzij een doelpunt van Snodgrass (0-1). Na de pauze bracht de Kroatische bondscoach Igor Stimac met Eduardo en Nikola Kalinic nog wat extra aanvallende krachten het veld in, maar gescoord werd er niet meer in het Maksimirstadion.

Op de achtste speeldag in groep A staat Kroatië op vrijdag 6 september voor de lastige verplaatsing naar buurland Servië, terwijl de Rode Duivels een bezoek brengen aan Hampden Park in Schotland. Macedonië ontvangt tenslotte Wales.

22.32 uur: Thibaut Courtois krijgt dan toch een bal te slikken. Een vrije trap van Kolarov gaat strak binnen. Het staat 2-1.

22.27 uur: Kevin De Bruyne, de man van de match met een goal en een assist, wordt onder een daverend applaus vervangen door Romelu Lukaku.

22.25 uur: De tricolore supporters zetten nog maar eens een Mexican wave in en zingen ‘Brasil’.

22.23 uur: Basta loopt tegen Jan Vertongen en moet dat bekopen: hij zijgt neder en heeft verzorging nodig.

22.21 uur: Benteke met een knappe versnelling, maar hij kan niet afwerken en speelt de bal terug.

22.20 uur: De Rode Duivels hebben opnieuw het overwicht. Het Koning Boudewijnstadion baadt in een feestelijke sfeer.

22.16 uur: Fellaini wordt vervangen door Dembele.

22.13 uur: Luid applaus en vreugdkreten als op het scorebord komt dat Kroatië de wedstrijd tegen Schotland verloren is met 0-1. Witsel slaat de handen op elkaar.

22.12 uur: Benteke mist een enorme kans, op een uitstekende voorzet van De Bruyne, die op zijn beurt wondermooi bediend werd door Hazard – die daarmee meteen van

22.10 uur: Thibaut Courteois houdt met een pantersprong zijn netten schoon.

22.08 uur: Eden Hazard krijgt een geweldig applaus bij zijn aantreden, hij vervangt Mirallas.

22.07 uur: Bij Kroatië-Schotland is het aftellen naar het laatste fluitsignaal. Schotland staat nog steeds voor.

22.05 uur: Fellaini scoort de 2-0 op een assist van Kevin De Bruyne. Het stadion gaat uit zijn dak.

22.01 uur: Aleksandar Mitrovic, die gevolgd wordt door Genk, is explosief, maar maakt als diepe spits een bleke indruk.

21.58 uur: Romelu Lukaku is zich aan het opwarmen.

21.55 uur: De tweede helft is 5 minuten bezig. De supporters scanderen de naam van Thibaut Courtouis.

21.35 uur: De Rode Duivels gaan met 1-0 de kleedkamers in. Kevin De Bruyne deed de netten trillen, volgend op een strakke voorzet van Jan Vertonen. België domineerde de eerste helft, hoewel naar het einde toe Servië wat meer greep kreeg op de partij. De 0 op het bord houden, wordt het hele kersen eten.

21.32 uur: Er komen 3 minuten bij.

21.31 uur: Kolarov trapt een vrije trap ver over.

21.29 uur: Nog drie minuten voor de rust. Na een sterk openingskwartier is er nu meer evenwicht in de partij.

21.28 uur: Benteke kan net niet aan een snedige voorzet.

21.26 uur: Fout op Chadli, die vinnig oprukte op rechts.

21.24 uur: Ook Fellaini komt ten val. Kompany moet even van het veld van scheidsrechter Stephane Lannoy om het bloed van zijn gezicht te vegen. Pocognoli en Lombaerts warmen zich al op.

21.23 uur: In een aanval waarbij Servië van de afwezigheid van Kompany gebruik maakt, knalt Markovic van dichtbij de bal op Alderweireld. Hij redt daarmee België van een gelijkmaker.

21.21 uur: Vincent Kompany bloedt aan het gezicht na een harde confrontatie met het hoofd met de Servische keeper. Veel bloed, de dokter komt erbij.

21.20 uur: Alexander Mitrovic krijgt een gele kaart voor een fout op Axel Witsel. Mitrovic komt er goedkoop van af, voor een tackle met gestrekt been kan een scheidsrechter rood trekken.

21.18 uur: Het tempo van de wedstrijd zakt een beetje weg, Servië probeert de overhand te krijgen, maar dat lukt vooralsnog niet.

21.11 uur: François De Keersmaecker zit te glunderen naast prinses Mathile. Er trekt een Mexican wave door het stadion.

21.09 uur: Ruststand bij Kroatië-Schotland is 0-1. Ook dat is goed nieuws voor de Rode Duivels.

21.07 uur: De Serviërs komen bij elke Belgische aanval massaal terug.

21.06 uur: De Serviërs tikken even rond in het Belgische strafschopgebied.

21.05 uur: Er zijn in totaal 213 Servische fans opgedaagd.

21.04 uur: Benteke snijdt door de Servische verdediging en komt dicht bij de 2-0, maar krijgt de bal net nog tegen de verkeerde voet, waardoor de bal buitengaat.

20.58 uur: De Bruyne scoort in de 13e minuut op een prachtige voorzet van Vertongen.

20.52 uur: Mirallas met het eerste schot van de wedstrijd richting doel. Zijn schot strandt in het zijnet.

20.50 uur: Handsbal van Servië in het strafschopgebied.

20.46 uur: De aftrap is gegeven.

20.45 uur: Ondertussen staat het 0-1 voor Schotland in het duel tegen en in Kroatië.

20.44 uur: De Brabançonne wordt meegezongen door het publiek. Overal wapperen Belgische driekleuren, de sfeer is fantastisch, zo melden aanwezige redacteurs van Sportvoetbalmagazine en Knack.be: ‘Een kolkend Koning Boudewijnstadion zingt uit volle borst het volkslied mee.’

20.43 uur: Het Servisch volkslied schalt door het Koning Boudewijsstadion.

20.41 uur: Koning Albert II schudt de handen van de voetballers – het is 12 jaar geleden dat hij naar een wedstrijd van de Rode Duivels komt kijken. Ook koningin Paola, prinses Mathilde en haar kinderen zijn aanwezig. Prins Filip niet, hij is op handelsmissie in de VS. Naast Paola zit premier Elio Di Rupo.

20.38 uur: De ploegen lopen het veld op, ze heffen dadelijk hun volksliederen aan.

20.33 uur: De Fransman Stephane Lannoy is scheidsrechter.

20.29 uur: Sinisa Mihajlovic, de trainer van Servië werd in zijn tijd ‘de bombardier van Borovo’ genoemd. Onderstaande beelden maken duidelijk waarom…

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

20.18 uur: Bondscoach Marc Wilmots zegt dat er vandaag ‘volle gas‘ zal moeten gespeeld worden.

20.15 uur: Vanavond spelen ook Kroatië en Schotland een wedstrijd. Kroatië staat samen met België op kop in groep A, met 16 punten.

20.11 uur: Bij de Serviërs had bondscoach Sinisa Mihajlovic geen verrassingen in petto. Stojkovic – Ivanovic, Subotic, Bisevac, Kolarov – Milivojevic, Fejsa, Tadic – Basta, Markovic, Mitrovic.

20.09 uur: Fellaini, die eerder al in een interview aangaf dit seizoen niet op zijn beste niveau te hebben gespeeld bij de nationale ploeg, krijgt dus de voorkeur op Moussa Dembélé, die met een plaats op de bank vrede moet nemen.

Eden Hazard was twijfelachtig voor de wedstrijd en blijft uit voorzorg op de bank.

Achterin vervangt Daniel Van Buyten de geblesseerde Thomas Vermaelen. “Big Dan” vat centraal in de verdediging post naast aanvoerder Vincent Kompany.

20.05 uur: De opstelling van bondscoach Marc Wilmots is als volgt:

Thibaut Courtois moet de Belgische netten schoon houden. De linie voor hem wordt bemand door Toby Alderweireld, Vincent Kompany, Daniël Van Buyten en Jan Vertonghen. Op het middenveld zullen Axel Witsel, Marouane Fellaini en Nacer Chadli het mooie weer moeten (compleet) maken. In de spits tekenen Kevin De Bruyne, Christian Benteke en Kevin Mirallas present.

20.00 uur: De Rode Duivels beginnen onder applaus aan hun opwarming. Ook toen de bus van de Belgische ploeg aankwam, rees applaus op uit de tricolore menigte.

19u45 uur: België is met 16 op 18 punten na zes wedstrijden al nagenoeg zeker van minstens de barrages in groep A, en kan dat met een gelijkspel ook mathematisch zijn. Maar deze groep wil groepswinnaar worden en rechtstreeks geplaatst zijn. Team Belgium is ambitieus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier